Ismeretterjesztő előadás (képgalériával)2019. június 26. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/8274_0_300.jpgA műszaki anyagtudomány helyzete került a középpontba a Tiszti Kaszinóban. A Miskolci Egyetem munkatársai azért szervezték meg az ismeretterjesztő előadást, hogy a helyi középiskolák és cégek számára bemutassák a kar működését, illetve kihangsúlyozzák a duális képzés fontosságát.

A Tiszti Kaszinóban szervezett programot a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara. Az előadásokkal próbálták megszólítani azokat a helyi szereplőket és középiskolákat, akik a későbbiekben részt vehetnek a duális képzés kiterjesztésében. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók már a felsőoktatásban eltöltött idő alatt olyan cégeknél helyezkedhetnek el gyakorlatra, amelyek az oklevél megszerzését követően azonnal alkalmazni is tudják őket.

„Úgy gondolom, hogy a Műszaki Anyagtudományi Karon eddig is kiemelten kezeltük a duális képzést. Ezt tovább szeretnénk erősíteni, hiszen a beiskolázási számainknak ez adja az egyik legnagyobb részét, a hallgatóink közel fele duális képzésben tanul. Úgy gondolom, hogy ez nagyon nagy lehetőség mind nekünk, mind pedig a hallgatóknak. Itt most elsősorban a hallgatókra szeretném a hangsúlyt fektetni, hiszen már végeztek az első duális képzésben résztvevők, így látjuk a statisztikákat. Azt látjuk az említett hallgatókról, hogy minden félévben legalább két tizeddel jobb átlageredményt érnek el a többi hallgatónál” - mondta Mende Tamás, a Miskolci Egyetem tanulmányi és beiskolázási dékánhelyettese.

Az előadáson bemutatták a Műszaki Anyagtudományi Kar működését, az oktatás szerkezetét és a tehetséggondozás lépéseit. Emellett kiértékelték azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elmúlt években szereztek a duális képzéssel kapcsolatban. A fiatalok között is akadt érdeklődő.

„Az motivált arra, hogy eljöjjek a mai előadásra, hogy érdeklődjek a cégeknél a duális képzésről és a gyakorlati helyekről. Szeretném megtudni, hogy milyen juttatások vannak, milyen fizetésre lehet számítani. Emellett szeretnék tapasztalatot szerezni, és jobban megismerni magát a képzést” - emelte ki Balázs Herman, a Miskolci Egyetem hallgatója.

A szakemberek szerint a jövőben nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a vállalatok, akik nem vesznek részt a duális képzésben. A hallgatók nagy része már a felsőoktatásban becsatlakozik valamely cég életébe, így nagymértékben lecsökken az elérhető szabad munkaerő.


274_0_t 274_1_t 274_2_t 274_3_t
274_4_t 274_5_t
Vissza