Pusztító vihar (képgalériával)2019. június 24. (hétfő) 19:00 - Híreknews/8265_0_300.jpgVillámárvíz öntött el több környező települést. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság területén Borsodbótán és Sajómercsén kívül Upponyban okozta a legnagyobb kárt a mindössze másfél órán át tartó vihar. A víz számos pincét elöntött, elsodort egy kisebb hidat, illetve kerítést döntött ki. Több helyen elment az áram, sőt telefonkészülékek sem működtek.

A tegnapi vihar rövid idő alatt öntötte el Borsodbótát és Sajómercsét. A legnagyobb károk azonban Upponyban jelentkeztek, az ott élők a 2010-ben történtekhez hasonlították a mostani vasárnapot.

„Jött a nagy eső, esett másfél órán át, utána elöntötte az egész területet, egészen addig, még most is lehet látni” - mondta Kelemen Béláné.

„Én nem voltam itthon, csak a menyem, senki sem gondolta volna, hogy ilyen nagy lesz a víz, ő felpakolta a fekhelyre a fotelt, meg amit a szekrényből ki tudott szedni, de mikor visszament, egy pillanat alatt egyméteres víz állt a lakásban” - nyilatkozta Koós Istvánné.

A vihar szinte minden utcát elöntött. A patak gallyakat, törmeléket és szemetet vitt, a nyomok még most is látszanak. Számos pincébe betört a víz, egy kisebb hidat, de még egy ház kerítését is elsodorta. Több helyen áramkimaradás volt, a vezetékes és a mobilkészülékeket sem lehetett használni. A környező településekre a keletkezett károk elhárítására az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai vonultak ki.

„Tegnapi nap folyamán a működési területünkön viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott, melynek következtében több településen, így Borsodbóta, Uppony, illetve Sajómercse térségében úgynevezett villámárvíz alakult ki. Ennek hatására pincéket, kutakat, illetve lakóházakat öntött el a víz. Kollégáim több mint harminc esetben avatkoztak be. Az ózdi tűzoltókon kívül a beavatkozást segítették az aggteleki tűzoltók, a kazincbarcikaiak és a szendrői egységek” - emelte ki Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

A hivatásos tűzoltókon kívül a Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is segítségére siettek a területen élőknek, és hárították el a vihar utáni károkat. Bár a tűzoltók már elvonultak az árvíz által sújtott részekről, az ott élőknek még sok feladatuk lesz a végleges helyreállításig.


265_0_t 265_1_t 265_2_t 265_3_t
265_4_t 265_5_t 265_6_t 265_7_t
265_8_t 265_9_t 265_10_t 265_11_t
Vissza