Újra kertmozi az NFÉ-ben (képgalériával)2019. június 22. (szombat) 08:31 - Kultúranews/8260_0_300.jpgTill Attila Tiszta szívvel című filmjét vetítették pénteken este a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark kertmozijában. A 2016-ban bemutatott akció-vígjáték egyik főszereplőjével, Fenyvesi Zoltánnal is találkozhattak az érdeklődők, akivel a vetítés előtt Ádám Eszter beszélgetett.

A nagyjátékfilm, amelyet Till Attila írt és rendezett, egy kerekesszékes bandáról szól, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben a hősök az egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, és megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait is. Több profi színész mellett, amatőr filmesek is szerepelnek a produkcióban, olyanok akik valójában is kerekesszékesek.

 „Több témáról is beszélünk a filmben és több helyzet, jelenet is van, ami nem szokványos. Onnan kezdve, hogy kerekesszékesként bérgyilkosok vagyunk, eljárunk horgászni, bulizni. Ezek meglepő dolgok tudnak lenni, de például a szexualitás és hasonló témák is fókuszba kerülnek.  Ezekről érdemes, és kell is beszélni. Az emberekben van egy tudatlanság, ezért is jó belelátni  egy másik világba, a másik ember életébe. Szerintem a film ismeretterjesztő is, miközben vígjáték, akció és dráma” - fogalmazott a filmben Zolikát alakító Fenyvesi Zoltán.

A kerekesszékes főszereplő ma 27 éves, már túl van egy maratonon, több félmaratonon és az első nagyjátékfilmjén is. Szeretne saját Youtube csatornán saját műsort gyártani, bemutatni azt, hogy a fogyatékkal élők hogyan élik az életüket, szeretné a tudatlanságot tudásra cserélni.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark munkatársai már harmadik alkalommal szervezik meg a kertmozit.

„Az előző években a filmek kapcsán gasztronómiai hangsúlyokat szerettünk volna érzékeltetni, környékbeli borászokat, borokat, sajtokat mutattunk be a vendégeinknek és egyfajta hangulatot teremtettünk. Az idei évben viszont alapvetően a szakmaiságra koncentrálva kortárs magyar filmeket hozunk a közönségnek és minden esetben törekszünk arra, hogy a film alkotógárdájából hozzunk egy vendéget” - mondta Ádám Eszter, az NFÉ intézményvezetője.

A kertmozi következő filmje a Mindenki tudja című 2018-ban bemutatott spanyol–francia–olasz koprodukcióban készült alkotás Javier Bardemmel és Penélope Cruzzal a főszerepben. Ezt követi a Rossz versek, majd a Nyitva című magyar film. Augusztus végén pedig az Apró mesékkel zár a sorozat, amikor a film főszereplője, Szabó Kimmel Tamás is az Nemzeti Filmtörténeti Élménypark vendége lesz.


260_0_t 260_1_t 260_2_t 260_3_t
260_4_t 260_5_t 260_6_t 260_7_t
260_8_t 260_9_t 260_10_t 260_11_t
260_12_t 260_13_t 260_14_t
Vissza