Biztonságos fürdőzés (képgalériával)2019. június 21. (péntek) 19:00 - Híreknews/8259_0_300.jpgKomoly veszélyeket rejteget a felelőtlen fürdőzés. Országosan több megyei rendőrkapitányság is közleményben hívta fel a figyelmet a szabad vízi időtöltés szabályaira. Az előírások mellett érdemes az orvosi figyelmeztetésekre is odafigyelni.

A nyári hőségben a strandokon kívül sokan keresik fel a közeli szabad vizeket, ahol felfrissülhetnek. Az Arlói-tavat is többen látogatják a kánikulában, itt biztonságos és rendezett környezetben várják a vendégeket. Viszont az ilyen időtöltés alkalmával azonban könnyen veszélybe is kerülhetünk. Ezért fontos, hogy betartsuk a biztonságos fürdőzés írott és íratlan szabályait egyaránt. Erre országosan több rendőrkapitányság is felhívja közleményében a figyelmet.

„A rendőrség azt ajánlja mindenkinek, ha természetes vizekben szeretnének fürdeni, akkor keressék a kijelölt fürdőhelyeket, mivel azokat előtte a hatóság gondosan átvizsgálja, megvizsgálja a fürdés körülményeit, és olyan biztonságos körülményeket teremt, jogszabályi megkövetelése által, ahol a vízbefulladás veszélye minimális” - mondta Busi László, r. ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

Természetes vizek esetében tilos fürdeni ott, ahol azt tábla tiltja, hajóútban, kikötőkben, illetve vízművek közelében. Éjszaka, rossz látási viszonyok közt, és a kijelölt vizeken a jelzőbójákon kívül. A hat éven aluli, valamint úszni nem tudó tizennégy év alatti gyermekek pedig csak felnőtt felügyelete mellett mártózhatnak meg. Környékünkön is több olyan víz található, ahol biztonságosnak tűnik az úszás, viszont könnyen megtörténhet a baj.

A területünkön számos nyílt víz található, ahol tilos és életveszélyes fürdeni, ilyen például a Sajó, ahol az elmúlt években történt már baleset.

A jogszabályokon kívül érdemes odafigyelni az orvosi előírásokra és tanácsokra is, mint például, hogy ne fürödjünk teli gyomorral, ne ugorjunk vízbe felhevült testtel, illetve alkoholos befolyásoltság alatt. Megyénkben összesen öt tó van kijelölve biztonságos szabad vízi fürdőzésre: az Arlói, a Muhi, a Vadnai, a Mályi és a Hejői. Ezeknek is csak a strandolásra kijelölt partszakaszai vehetők igénybe fürdési célra, és ajánlatos többen, társaságban csobbanni a nyári hőségben.


259_0_t 259_1_t 259_2_t 259_3_t
259_4_t 259_5_t 259_6_t 259_7_t
259_8_t
Vissza