Hangos madarak (képgalériával)2019. június 19. (szerda) 19:00 - Városnews/8246_0_300.jpgSzámos kellemetlenséget okoznak a város lakóinak a varjak. Sokan hangjuk miatt nem kedvelik a madarakat, akik többször befészkelnek kéményekbe, kis nyílásokba is, illetve a területükön található kukákból széthordják a szemetet. Elpusztítani, illetve lakóhelyüket, fészküket megrongálni viszont tilos, mivel 2001-ben védetté nyilvánították, 2009-ben pedig az év madarává választották.

Nemrégen ütötte fel a fejét a legnépszerűbb közösségi oldalon a varjak témája. Több hozzászóló fejezte ki nemtetszését a madárfaj ellen, persze volt aki az állat védelme mellett érvelt, de ez elenyészőbb. A városban élők más-más indokok miatt nem kedvelik a koromfekete madarakat, egyet viszont mindenki megemlített.

„Mondjuk kellemetlen a hangjuk, az, hogy felrebbennek, megijesztik az embert, meg mindig eszembe jut Hitchcock Madarak című filme” - mondta Kuti Lászlóné.

„Én megmondom őszintén, ahol én lakom ott még nem volt, de hogy ha van is, nekik is meg kell élni” - nyilatkozta Sallainé Ilona.

A kellemetlen hang mellett többször befészkelnek kéményekbe, kis nyílásokba is, illetve a kukák körül lévő szemétért is sokan hibáztatják a varjakat.

„A teraszra is bejárnak már, tudok olyat is, hogy az egyik barátnőmhöz a Árpád vezér úton befészkelt” - emelte ki Papp Árminné.

„Amit csinálnak, hogy ott a szemetes – jó ebben persze a lakók is hibásak, hogy nem húzzák vissza a tetejét a konténernek – kipakolják, úgy, hogy rossz nézni. Reggelente jövök dolgozni látom, hogy amelyik ki van nyitva, benne harminc meg körülötte, és áll a szemét” - hangsúlyozta Katona István.

A varjaknak hat faját tartják számon, ebből területünkön a vetési varjú honos. A kedvező környezet miatt költöztek be a városokba, köztük Ózdra is. A lakott területeken nem zavarják őket, illetve a szemét miatt mindig találnak táplálékot. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2009-ben az év madarává választotta a kék vércsével együtt, mivel azok sokszor egy kolóniában élnek, és utóbbiak kiemelten veszélyeztetett madarak. Ez is hozzájárult a faj védetté nyilvánításához.

„2001 óta védett a vetési varjú, ennek az az oka, hogy a jelenlegi költőpároknak a száma, ami olyan 20-25 ezer párra tehető, az egy jelentős csökkenésen ment át a huszadik században és gyakorlatilag egy veszélyeztetett fajjá vált” - fogalmazott Nagy Dénes, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület projektmunkatársa.

A vetési varjakat 2001-es védetté nyilvánításuk előtt sokat vadászták, illetve folyamatosan mérgezték különböző módszerekkel. Ezt ma már tilos, fészkük és élőhelyük megrongálásával együtt, és jelentős szankciót vonhat maga után. Egyetlen példány eszmei értéke ötvenezer forint.


246_0_t 246_1_t 246_2_t 246_3_t
246_4_t 246_5_t 246_6_t 246_7_t
Vissza