Történelmi regények (képgalériával)2019. június 19. (szerda) 19:00 - Kultúranews/8243_0_300.jpgFábián Janka volt a Városi Könyvtár vendége a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok ózdi programjainak zárásaként. Az író-olvasó találkozón kiderült többek között, hogy mikor indult el az író karrierje, illetve hogyan épül fel egy-egy könyve. A résztvevők azt is megtudhatták, mennyi utánajárást igényel egy történelmi regény megírása.

Fábián Janka látogatott el városunkba, hogy az ózdiak is megismerkedhessenek vele és történelmi regényeivel. A Városi Könyvtárban megtartott író-olvasó találkozón Dunai Réka kérdezett. Kiderült, hogy az idei év Fábián Jankának is jubileum, hiszen tíz éve jött ki első kötete, az Emma szerelme. Alkotni viszont jóval korábban kezdett el, már tízévesen jelent meg nyomtatásban írása.

„Komolyan először egyetemista koromban fordult meg a fejemben, már az is, hogy regényeket, és hogy ilyen stílusú, történelmi regényeket szeretnék írni. Történelem szakot is végeztem, így aztán a történelem adódott, meg szeretem is nagyon. Eltelt egy jó pár év, egyetem után nem csaptam bele rögtön” - mondta Fábián Janka, író.

Történelemtanárként, később szabadúszó nyelvtanárként dolgozott, de aztán jött a gazdasági válság, és sorra veszítette el munkáit. Ekkor gondolt arra, hogy régi álmát megvalósítsa. Nem ment könnyen a kiadókeresés, végül sikerült megállapodni a 2010-es évek elejének egyik legsikeresebb kiadójával. A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok programsorozatának ez az író-olvasó találkozó volt az utolsó állomása.

„Volt Könyvheti Kavalkádunk kint a Városház téren, ami nagyon jól sikerült, azt mondhatom. Itt Lőrincz L. László volt a díszvendégünk, de az ózdi és Ózd környéki írók is szép számmal megjelentek, amit ezúton is hadd köszönjek meg nekik. A mai délutánon Fábián Janka írónőt látjuk vendégül. Sokan mondták, hogy jönnek, és nagyon szeretik a könyveit” - nyilatkozta Csörgőné Csépányi Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár vezetője.

A résztvevők azt is megtudhatták, hogy mennyi kutatómunkát és utánajárást igényel egy történelmi regény megírása. Hiszen koronként, sőt akár évtizedenként is változtak az emberek szokásai, öltözködésük: ezeket is figyelembe kell venni ahhoz, hogy az adott történet hiteles legyen. Az író elmondta azt is, hogy egyes korszakok kutatása azért nehezebb, mert kevés forrás található róluk, más történelmi eseményekről pedig sokan sokféleképpen emlékeznek, ezek közül szelektálni kell.


243_0_t 243_1_t 243_2_t 243_3_t
243_4_t 243_5_t 243_6_t 243_7_t
243_8_t 243_9_t
Vissza