Könyvheti Kavalkád (képgalériával)2019. június 14. (péntek) 19:00 - Kultúranews/8228_0_300.jpgLőrincz L. László volt a Könyvheti Kavalkád vendége ma a Városház téren. A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok ózdi programjának megnyitóján több intézmény óvodásai és diákjai, valamint a Szép Szó Irodalmi Kör tagjai működtek közre. Idén is számos helyi és környékbeli íróval találkozhatott a közönség.

Elsőként a Katona József Úti Óvoda fiataljai vették birtokba a Városház teret a Könyvheti Kavalkádon. Több zenés-táncos produkció után Janiczak Dávid polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte: büszke arra, hogy városunkban nagyon sok író dolgozik, akik jó minőségű munkákat adnak ki kezeik közül.

„Mai világunkban az olvasás és írás már sok esetben arra a kis térre szűkült, hogy a Facebookon írunk és a Facebookon olvasunk. Igaz? De én azt mondom, hogy van sokkal nívósabb olvasnivaló, és van sokkal nívósabb írói társadalom. És a valódi tudás, a valódi szórakozás, és a valódi érzelem- és értelemközvetítés hosszú évszázadok óta még mindig, a mai napon is a könyvekben található” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A Könyvheti Kavalkád díszvendége Lőrincz L. László volt. Ezen a héten ünnepli nyolcvanadik születésnapját, ennek alkalmából a polgármester ajándékcsomaggal lepte meg. Az író egy rövid novellát olvasott fel a közönségnek, de elárulta azt is, honnan jön az ihlet.

„Kelet-kutató vagyok, sokáig az ELTE-n dolgoztam, a Magyar Tudományos Akadémián, keleti nyelvekkel, keleti kultúrákkal foglalkozom, és amint azt tudjuk, nemcsak Kelet, de Kelet főleg tele van rejtélyekkel, tele van izgalmas dolgokkal, úgyhogy tulajdonképpen nem is kell nekem mást csinálni, csak visszaemlékezni az elmúlt évekre, amiket kint töltöttem, és máris beugrik valami jó történet, amit le lehet írni” - mondta Lőrincz L. László, író.

Hazánk egyik legsikeresebb írója dedikált is. Az olvasók a hőség ellenére is hosszú sorban várakoztak, hogy néhány szót beleírjon könyveikbe.

„Nagy motiváló erő volt, hogy Lőrincz L. László itt lesz, és édesanyámnak ő a kedvence, úgyhogy most Anna-nap kapcsán meglepem egy könyvvel, amit Lőrincz L. László dedikál” - nyilatkozta Széles Annamária.

Az Ünnepi Könyvhét programsorozatához már évek óta csatlakozik az ÓMI Városi Könyvtár.

„Mindig az Ünnepi Könyvhét időszakára, a kitelepülésünkre – mi ezt úgy hívjuk –, a Könyvheti Kavalkádra az Ózdon és Ózd környékén alkotó költőket, írókat hívjuk meg, illetve hirdetjük is meg, hogy nagyon sok szeretettel várunk mindenkit, aki szeretné megmutatni Ózd lakosságának az ő könyvét, művét, alkotását” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár vezetője.

A kulturális programok eközben sem álltak meg. A téren többek között az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör tagjai saját költeményeiket adták elő, illetve a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai is felléptek.


228_0_t 228_1_t 228_2_t 228_3_t
228_4_t 228_5_t 228_6_t 228_7_t
228_8_t 228_9_t 228_10_t 228_11_t
228_12_t 228_13_t 228_14_t 228_15_t
228_16_t 228_17_t 228_18_t 228_19_t
228_20_t
Vissza