Marad a hőség (képgalériával)2019. június 13. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/8223_0_300.jpgHarmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján. A meteorológusok szerint vasárnapig marad a kánikula, térségünkben a legmagasabb hőmérséklet harmincöt fok körül alakul majd. Ilyenkor a legnagyobb veszélynek a csecsemők és az idősek vannak kitéve.

Napok óta tombol a kánikula, és úgy tűnik, hogy hét végéig ilyen időre számíthatunk. Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján hőségriadót rendelt el, azaz a napi középhőmérséklet várhatóan három egymást követő napon is meghaladja a 27 °C-ot. A nagy meleg a legtöbbünk szervezetét megviseli.

„Kitágulnak az erek, ennek következtében a szív fokozott munkát végez. Ezáltal jönnek a rosszullétek, a panaszok. Mellkasi fájdalmak, az angina pectoris-nak nevezett szindróma, koszorúérgörcs, szédülés, fejfájás, mivel az agyi keringés csökken, illetve az agynak kevésbé jó a vérellátása” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A legnagyobb veszélyben a csecsemők és az idősek vannak. A kollegális főorvos hangsúlyozta, hogy aki teheti, tartózkodjon árnyékban, és fogyasszon a szokásosnál is több folyadékot. Kerülni kell azonban az alkoholbevitelt, hiszen azzal éppen az ellenkezőjét érjük el, az ugyanis elvonja a vizet a szervezetből.

„Én a hűvösben szeretek lenni, a telet jobban bírom, mint a nyarat. Jobb a közérzetem, és ha lehet, nem mozdulok ki 11 és 4 óra között” - nyilatkozta Richtárcsik Ferencné.

„Sok folyadékot fogyasztok, C-vitaminos vizet iszok, és vitaminokat eszek. Könnyű ruhát kell venni ilyenkor” - hangsúlyozta Bakó Balázsné.

Sokan fagylalttal hűsítették magukat. De nemcsak az emberek, az állatok és a növények is megszenvedik a forróságot, így az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai többfelé is megöntözték a virágokat.

„Biztos, hogy szombatig 34-35 fok körül alakul majd a csúcshőmérséklet minden napon, tehát ma, pénteken és szombaton is. Az éjszakák sem hoznak jelentős enyhülést, 18-19 fok köré csökken csak a hőmérséklet. Vasárnaptól kezdődően azonban lassú, fokozatos enyhülésre lehet esetleg számítani, de ez még mindig nyárias hőmérsékleti értékeket jelent majd a jövő hét első felében is. 28-29 fok körüli maximumokra lehet számítani a jövő hét első felében is” - mondta Mesterházy András, meteorológus.

A Gyújtón napközben vizet osztottak. A palackok gyorsan elfogytak, 11 óra körül, a legnagyobb melegben sokaknak jólesett a gesztus. Holnap ugyanitt, valamint a kórháznál is találkozhatnak majd a fiatalokkal. A Szolgáltatóház előtt pedig párakapu várja a járókelőket.


223_0_t 223_1_t 223_2_t 223_3_t
223_4_t 223_5_t 223_6_t
Vissza