Rangos elismerés (képgalériával)2019. június 6. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/8202_0_300.jpgA Nemzetközi Ingatlanszövetség első díját hozta el a Kultúrgyár Projekt Örökségvédelem kategóriában. Az elismerést Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezetője a moszkvai gálán vette át. Helyben, a Digitális Erőműben is megünnepelték a nem mindennapi eredményt.

Saját dalaival nyitotta meg Bóta Nóra a mai ünnepséget a Digitális Erőműben. A Kultúrgyár Projekt ugyanis a Nemzetközi Ingatlanszövetség zsűrijének döntése értelmében Örökségvédelem kategóriában az első helyet kapta meg. A díjat Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Moszkvában vehette át, azonban itt, helyben is megünnepelték a nem mindennapi elismerést. Riz Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a Kultúrgyár Projekt szól a múltnak, a jelennek és a jövőnek is.

„Ez a két épület ikonikus épülete volt a volt Kohászati Üzemeknek is, hiszen a Fúvógépház és az Erőmű meghatározója volt a gyár működésének. Sok-sok éven át néztük, hogy az enyészet útján hogyan halad előre a két épület, mígnem megtörtént a csoda, és sikerült egy olyan állami támogatást elnyernünk, aminek a segítségével mindkét épület megújult” - emelte ki Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Lovas Lajos szerint az átadó az Oscar-gálával vetekedett. Az ingatlanszakma szemében ugyanolyan szintet is képvisel, hiszen most Magyarország, és azon belül Ózd is felkerült a világtérképre. Elmondta, hogy a projekt nem áll meg.

„Elkészült egy olyan koncepcióterv, ami versenyez a regionális fejlesztési forrásokért. A hátunk mögött van egy kb. egyhektáros terület, illetve a fejépülete az egykori nagycsarnoknak, ami kvázi idáig ért. Oda egy Visegrádi Négyek, tehát V4 fesztiválközpont-koncepciót alakítottunk ki, ami a visegrádi országok kulturális fesztiválközpontja volna mind szervezési, mind pedig helyszín szempontjából” - fogalmazott Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A köszöntők után két előadás következett. Fürjes Pál, a Rombauer Alapítvány alapítója a múltba adott betekintést.

„A decemberben kezdődő ciklusprogramot, illetve egy hosszabb távú programot megalapozó Rombauer-tervet már úgy készítettük el, hogy benne volt egy koncepció, miszerint az ipari örökségvédelmet az ózdi gyárnak kultúrgyárrá válását, a digitalizációját úgy gondoltuk, hogy érdemes fölkarolni” - nyilatkozta Fürjes Pál, a Rombauer Alapítvány alapítója.

Csontos Györgyi, a komplexum építésztervező szakmérnöke bemutatta az előtte-utána állapotokat, valamint betekintést engedett a munkálatokba. Az épületek közül a Fúvógépház, azaz a mai Nemzeti Filmtörténeti Élménypark volt a legrosszabb állapotban.

„Egyrészt az agresszív talajvíz az alapját teljesen szétette, majdnem száz százalékban pótolni kellett az alapozást az épület alatt, a másik nagy veszélybe került része a teteje volt. Amikor az eredeti héjazatot leszedték, akkor pont egy nagy esőzés volt a kivitelezés idején” - mondta Csontos Györgyi DLA, építésztervező szakmérnök.

Az ünnepséget a Tempó Ütőegyüttes két tagja, Eke Tímea és Eke István produkciója zárta le. A témával bővebben az Ózdi Városi Televízió ma esti, Apropó című magazinja foglalkozik.


202_0_t 202_1_t 202_2_t 202_3_t
202_4_t 202_5_t 202_6_t 202_7_t
202_8_t 202_9_t 202_10_t 202_11_t
202_12_t
Vissza