Ízletes étkek (képgalériával)2019. június 3. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/8187_0_300.jpgIsmét nagy sikert aratott a Pünkösdi Királyság Lovassági és Gasztrofőző Verseny a Vitkó Lovastanyán. A hagyományőrző programra idén is az ország számos pontjáról érkeztek, valamint a határon túlról is jöttek csapatok. A tizenkét alakulat célja változatlanul az volt, hogy méltó ételt készítsen a király asztalára.

Évek óta hagyomány, hogy a Pünkösdi Királyság Lovassági és Gasztrofőző Versenyen olyan csapatok gyűlnek össze, akik őseik hagyatékát viszik tovább.

„Nagyon sokféle jó ízű étel fog készülni. Nemcsak hazaiak, hanem anyaországon kívüliek is vannak, és ők is elhozták népviseletüket és saját ízeiket. A séfek is arra törekednek, hogy mindenféleképpen azok az ízek jelenjenek itt meg, ami ezekre a környékekre leginkább jellemző. Ezért is tér vissza a zsűri évről-évre, és el is mondták a megnyitó alatt, hogy azokat az ízeket használják, amiket nagymamától és nagypapától tanulták. Ezek a mi értékeink és ezt vigyük tovább” - mondta Vitkó Egon, szervező.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy a megjelentek szórakoztató programokat is láthassanak, így népi vetélkedőn vehettek részt a vállalkozó kedvűek. Az étkek zsűrijében ebben az esztendőben is olyan séfek foglaltak helyet, akik a világ számos pontján megfordultak már. Kiemelték, hogy a legfontosabb a hazai ízek és tradíciók megőrzése.

„Harmadik alkalommal vagyok ezen a rendezvényen, és nagyon meglepő az a családias hangulat, ami itt van. Ez a verseny nem feltétlenül a győzelemről szól, hanem a baráti társaságok összejönnek, van olyan csapat is ahol tizennyolcan vannak. Nagyon jó időnk van, jól érzik magukat, nem politizálnak, esznek-isznak és elfogy minden étel” - fogalmazott Opóczky István, Venesz-díjas mesterszakács, a zsűri tagja.

„Úgy érzem, hogy ennél a rendezvénynél nem lehet trendekről beszélni, hanem igazi magyaros ízekről. Én azt mondom, hogy a trendek nagyon fontos és nagyon jó dolgok, hiszen haladni kell a korral a gasztronómiában is. Fontos, hogy őrizzük meg a magyarság tudatunkat, hiszen az csodálatos amit itt kapunk a Vitkó Lovastanyán” - nyilatkozta Klötzl Géza, az Eszterházy Barokk Ételfőző Fesztivál alapítója, a zsűri tagja.

A tizenkét alakulat célja ebben az esztendőben is az volt, hogy olyan minőségű ételt készítsenek, ami méltó arra, hogy az uralkodó asztalára kerülhessen. Azokat a főszakácsokat, akiknek sikerült a megfelelő étek megalkotása, a pünkösdi király gasztrolovaggá ütötte.


187_0_t 187_1_t 187_2_t 187_3_t
187_4_t 187_5_t 187_6_t 187_7_t
187_8_t 187_9_t 187_10_t
Vissza