Villámárvíz és káresetek (képgalériával)2019. május 30. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/8178_0_300.jpgKomoly gondokat okoztak az elmúlt napok heves esőzései térségünk több településén is. Dédestapolcsányban például pincékbe és házakba tört be a víz, és a közlekedést is nehezítette. Szinte járhatatlan volt az út többek közt Lénárddaróc és Bükkmogyorósd környékén. Sokfelé még most is vízátfolyásokkal, felhordásokkal találkozhatunk.

Kedden délután heves eső söpört végig a térségen, de a csapadékos időjárás azóta is megmaradt. A város útjain sok helyen valósággal áll a víz, számos pincébe, sőt lakóépületbe is betört már. A katasztrófavédelem munkatársaira sok feladatot ró a nagy mennyiségű csapadék.

„Gyakorlatilag a talaj teljesen telített, a vízelvezető rendszerek viszonylag magas vízállással rendelkeznek. Ez a tegnapi este Dédestapolcsány és Lénárddaróc környékén csúcsosodott ki, ott egy villámárvízszerű eseményhez vonultak a kollégáim. Árvízvédelmi intézkedéseket nem kellett foganatosítani, de több ingatlan pincéjéből viszonylag nagy mennyiségű vizet kellett eltávolítani” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Szerdán ismét szokatlanul heves zivatar érte el környékünket, a több órán át tartó esőzés pedig komoly gondokat okozott Dédestapolcsányban is. Szaniszló Győző azt mondja, neki csak a pincéjébe tört be, szomszédjánál ugyanakkor a házban is áll a víz. Aki teheti, szivattyúzza, vagy vödrök segítségével próbál megszabadulni tőle. A faluban a legtöbben nem emlékeznek hasonlóra.

„Három óra, fél háromtól olyan fél hétig úgy jött, ahogy csak jöhetett ez az eső. Ilyen még, amióta élek, nem volt. Még az 1972-es meg a 2010-es sem volt ilyen. Nem volt” - mondta Szaniszló Győző.

A domboldalról rengeteg hordalékot mosott le a víz egészen az úttestig. A helyiek ottjártunkkor is lapátoltak. A katasztrófavédelem munkatársai a hajnali órákig dolgoztak Dédestapolcsányban, de még ma délelőtt is visszatértek.

„A villámárvíz több lakóingatlant, pincét elöntött, az úton pedig helyenként 70-80 centiméteres víz hömpölygött. Az események miatt az ózdi, a kazincbarcikai, a miskolci és a szendrői hivatásos tűzoltók avatkoztak be a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. Az egységek pincékből, illetve házakból vizet szivattyúztak ki, továbbá vízátereszeket tisztítottak ki” - emelte ki Dojcsák Dávid, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Vannak, akik homokzsákokkal próbálják megvédeni házukat és kertjüket a beömlő víztől, míg másoknál a szivattyú megy folyamatosan. De az eső nemcsak ebben a faluban okozott problémát. Tardona és Dédestapolcsány között lényegében járhatatlan volt az út, de hasonló állapotokkal találkozhattak a helyiek Lénárddaróc vagy éppen Bükkmogyorósd térségében is. Sok esetben a szivattyúzás sem segít, hiszen gyors és folyamatos az utánpótlás. Aki ezekben a napokban autóval indul útnak, vízátfolyásokra, iszapos és salakos felhordásokra számíthat, célszerű tehát óvatosabban vezetni.


178_0_t 178_1_t 178_2_t 178_3_t
178_4_t 178_5_t 178_6_t 178_7_t
178_8_t 178_9_t 178_10_t 178_11_t
178_12_t 178_13_t 178_14_t
Vissza