Egy korszak lezárul (képgalériával)2019. május 30. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8159_0_300.jpgAz érettségi vizsga minden fiatal tanulmányaiban nagy mérföldkőnek számít. Egészen a középiskola legelejétől készítik fel őket tanáraik a teljes további életükre kiható megmérettetésre. Nagy jelentőségének köszönhető, hogy akár készül, akár pedig kevésbé tanul valaki az érettségire, mindenképpen izgul az eredményei miatt.

Az idei érettségi – mint a korábbi években mindegyik – megosztotta a diákokat. Volt, aki szerint sokkal nehezebb volt mint a tavalyi, mások szerint pedig egyes részei könnyebbnek bizonyultak. Néhány dolog azonban kivételes volt ebben az évben. A matematika feladatlapok számos vizsgázó és szakember szerint túlságosan is nehezek voltak. Ennek hatására az érettségizők petíciót indítottak, amelyben követelték, hogy az Oktatási Hivatal vigye lejjebb a ponthatárokat. Ezt a beadványt több mint harmincezren írták alá az összesen körülbelül hetvenkétezer tanulóból, azonban a ponthatár-módosítás az Oktatási Hivatal szerint nem lehetséges. Emellett a történelem vizsgarész kapcsán is volt némi bizonytalanság, mivel azok esszékérdései a feladatlap megírása előtti napon kiszivárogtak. Annak ellenére, hogy ez az állítások szerint valóban megtörtént, nem kell újraírniuk a diákoknak.

8159_3.jpg

Az érettségi kapcsán három helyi intézmény egy-egy diákját kerestük meg. Velük magáról a vizsgáról, az arra való felkészülésről és magáról az érettségi jelenségéről beszélgettünk. Bár a kérdésekre adott válaszaik olykor eltértek, a három tanuló véleménye egy dologban megegyezett: mindannyian egyetemen folytatnák tanulmányaikat.

Weinémer Cecília Judit a József Attila Gimnázium hatosztályos tagozatán tanult, az egyik helyi étteremben találkoztunk, és társalogtunk hosszasan az érettségivel kapcsolatban. Cecília véleménye szerint az emelt érettségi vizsgákra való felkészülés nagyobb időt vett igénybe, mivel ott nemcsak lexikális tudásra van szükség, hanem egyfajta gondolkodásmódot is el kellett sajátítani hozzá. A középszintű érettségi megoldásához ezzel szemben szerinte inkább általános tudásra volt szükség. Az órákon – illetve egyénileg is – az előző évi típusfeladatokból lehetett felkészülni.

8159_2.jpg

Csépányi Brigittával iskolájában, a Bródy Imre Szakgimnáziumban beszélgettünk közvetlenül a német nyelvi érettségi után. Szerinte maga a felkészülés nem volt nehéz, több előző évi feladatot gyakoroltak az órákon, illetve otthon is sokat tanult a vizsgára. 

8159_1.jpg
Miklós Márk a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója. Mivel a riport időpontja után még több tantárgyból vizsgázott, személyes találkozóra nem ért rá, online chaten válaszolt arra a kérdésre, hogy hogyan készült fel: „Az érettségi előtti napokban nem volt szükségem sok felkészülésre, mivel az öt év alatt az órákon próbáltam mindent megjegyezni, megtanulni, így csak át kellett olvasnom a fontosabb tételeket. A tanáraim jól felkészítettek, rengeteg feladatot oldottunk meg. Nagyon szerettem a SZIKSZI-be járni, az iskola és a pedagógusok segítsége nélkül sokkal nehezebb lett volna a felkészülés” – írta.

8159_6.jpg

A kötelező vizsgatárgyak megírását is különböző módon élték meg a diákok. A magyar nyelv és irodalom mindhármuknak könnyen ment. Ezzel szemben a matematika nehézségét ők is megemlítették, bár szerintük nekik jól sikerült, nehezebb volt mint amire készültek. Brigitta szerint az első nap írt magyar volt a legkönnyebb, hiszen annak megoldásához csak olvasni kellett, és jól értelmezni a szöveget. A matematika első részénél pedig nehezebbre számított, és csak a második blokk okozott számára fejtörést. Márk válaszában azt írta, hogy az érettségi teljes mértékben olyan volt, amilyenre számított. Nem tartotta túl nehéznek a feladatokat, és a magyarból megírt próbaérettségi is sokat segített azok megoldásában. A matematika szerinte összességében jól sikerült, bár voltak nehezebb feladatok. Ő egyébként a nyelvi előkészítőnek köszönhetően tizedik évfolyamon tett előrehozott érettségit angolból.

8159_7.jpg

Cecília arra a kérdésre, hogy milyen is volt maga az érettségi, hosszan válaszolt:
„A magyar irodalom és nyelvtan nagyon jó volt. Radnóti Miklóst kaptam, aki a kedvenc költőm, szóval örültem neki. Sokan választották a novellát, ami szerintem szintén igényelt egy általános háttértudást, hogy egy jó elemzést össze lehessen hozni. A matematika első része könnyebb tesztfeladat volt, a második rész számomra is nehézséget okozott, annak ellenére, hogy eléggé felkészülten mentem. Ott tényleg voltak olyan feladatok, amelyek nagyon gondolkodtatóak voltak, illetve én azt vettem észre, hogy a feladatok is reálisabbak voltak, nem úgy mint az előző években. Voltak olyan témák, mint például az elektromos autó, vagy akár az ivóvíz, ez szerintem fontos, ettől oktatóbb jellegűvé válik az érettségi. A történelem az összes megírt közül szerintem a legjobb lett, a nyelvet pedig én már előrehozottan megcsináltam egy évvel ezelőtt” – árulta el.

A tanulás folytatását mind a hárman fontosnak tartják. Bár mindannyian más területen, de szeretnének egyetemen továbbtanulni. Márk a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán, a gépészmérnöki és logisztikai mérnöki szakára adta be a jelentkezését. Állítása szerint nehéz döntés volt, de a reál tárgyak mindig is közel álltak hozzá, és bízik benne, hogy a pontszámai elegendőek lesznek a felvételhez. Cecília a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karára szeretne bekerülni. Hároméves kora óta az az álma, hogy orvos legyen. Arra a kérdésre, hogy hol szeretne továbbtanulni, Brigitta egyszerű választ adott:
„Jelentkeztem a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán mérnökinformatikus szakra. A minimum pont mindenképp meglesz, vagy akár több is, de remélem, sikerül, és felvesznek. Ha nem, akkor pedig maradok még két évet informatikai technikumon itt, az iskolában.”

8159_5.jpg

Városunkban összesen százkilencvenöten tettek érettségi vizsgát. A Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban 81 diák írta meg a feladatlapokat. Közülük 22-en angolból, történelemből vagy testnevelésből emelt szinten is vizsgáztak. Az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumban 40-en érettségiztek, ebből 12-en esti tagozaton végezték tanulmányaikat. Az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban pedig 74-en írták meg a nagy jelentőséggel bíró érettségi vizsgát.

Szepesi Dániel


Vissza