Európai Parlament2019. május 24. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/8152_0_300.jpgKözel huszonhétezer ózdi járulhat az urnákhoz vasárnap harminchét szavazókörben. Az európai parlamenti választáson való részvételhez az értesítőt nem, a személyi okmányokat azonban mindenkinek magával kell vinnie. Kilenc pártlista közül egyre lehet érvényes szavazatot leadni, a szavazás reggel hattól este hétig tart.

Kontinensszerte ezekben a napokban tartják az európai parlamenti választásokat. Magyarországon május 26-át tűzte ki a voksolás napjának a köztársasági elnök. Vasárnap reggel hat órától este hétig várja majd az ózdiakat 37 szavazókör. Városunkban a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint összesen 26.904 fő jogosult a voksolásra. Nekik korábban már meg kellett kapniuk az értesítést arról, hogy hol adhatják le szavazatukat. Ezúttal egy viszonylag egyszerű szavazólapot kapnak a választópolgárok. A lapon kilenc országos lista szerepel.

„Április huszonharmadikáig volt az a lehetősége a pártoknak, hogy listát állítsanak. Kilenc párt tudott listát állítani. A Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy kilenc párt jogosult listát állítani. Ezen a szavazólapon ez a kilenc lista lesz, a kilenc párt listája. Általában a listán öt név szerepel, hogy kik képviselik ezt a pártot” - mondta dr. Almási Csaba, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A szavazólapon előre meghatározott sorrendben szerepelnek a jelölő szervezetek. Balról jobbra haladva az MSZP-Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Munkáspárt és a Lehet Más a Politika listája szerepel a nyomtatványon. Ezt a szavazókörökben minden esetben a választópolgár szeme előtt kell, hogy lebélyegezzék. Ezt követően két, egymást metsző vonallal lehet érvényesen voksolni. A lapot nem kötelező beletenni a kapott borítékba.

Ahhoz, hogy élhessünk választójogunkkal, mindenképpen magunkkal kell vinni valamilyen, személyazonosságunk igazolására alkalmas okmányt. Ez lehet személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél is. Emellett a lakcímkártyának is nálunk kell lennie. Nem kérik ugyanakkor a választási értesítőt.

A szavazóhelyiségeket szombaton ellenőrzik, majd lezárják. Minden szavazókör vasárnap reggel hat órakor nyit, majd este hétkor zár. Előzetes magyarországi eredményre este tíz óra körül lehet számítani. Mivel a választáshoz kapcsolódó feladatokban a hivatal valamennyi dolgozója érintett, ezért a Polgármesteri Hivatal hétfőn zárva tart.

Vissza