Lengyel cserediákok (képgalériával)2019. május 16. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8124_0_300.jpgLengyel testvériskolája diákjait fogadta az Újváros Téri Általános Iskola. A chorzów-i intézményből kedden tizennyolc tanuló és három kísérőtanár érkezett, köztük az igazgató is, aki először járt Magyarországon. A péntekig tartó programok nemcsak a szórakozásról, a kapcsolatok építéséről, de egymás oktatási módszereinek megismeréséről is szólnak.

Már több mint húsz éve áll fenn gyümölcsöző kapcsolat a chorzów-i sportiskola, illetve az Újváros Téri Általános Iskola között. Diákcsereprogram keretében minden évben meglátogatják egymást. Most a lengyel tanulók jöttek hazánkba. Kedden érkeztek, és tartalmas programokkal töltötték el az időt. Ma délelőtt több produkciót mutatott be egymásnak a két csapat. A lengyel fiatalok főleg táncos műsorokat, míg az újtérisek a zenéseket részesítették előnyben. Tizennyolc fiatal érkezett Lengyelországból, őket a magyar diákok családjai szállásolják el erre a néhány napra.

„Mikor megtudták, hogy kinek ki lesz a párja, Facebookon ők már perceken belül felvették egymással a kapcsolatot. Látták is egymást képen, és ismerősként fogadták őket. A nyelv itt már nem probléma, hiszen angolul vagy németül tudnak kommunikálni, és tényleg úgy várták őket, hogy tudták, ki kihez jön. Ez a továbbiakban is megmarad” - nyilatkozta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatója.

Ezek a kapcsolatok barátsággá is alakulhatnak, illetve a gyerekek így megismerhetik egymás kultúráját, szokásait. Van olyan diák, aki tavaly annál a tanulónál kapott szállást a program keretein belül, akit most ő lát vendégül.

„Igazából tavaly ismerkedtünk meg, amikor kimentem hozzá. Nagyon kedvesen viszonyult a látogatásomhoz, és sokat tudtunk beszélgetni. Nagyjából ugyanúgy tudunk angolul, és hasonló az érdeklődési körünk is” - mondta Lassán Eszter Anna.

A diákokat három pedagógus kísérte el, közöttük a chorzów-i intézmény igazgatója. Ő most jár először hazánkban.

„Nem volt korábban lehetőségem Magyarországra jönni az iskola felújítása miatt. Az első benyomásom csodálatos, nagyon jól érezzük magunkat, és erre az élményre, amit a program hozott, nagyon sokáig fogok emlékezni” - fogalmazott Wojciech Niezgoda, a chorzów-i sportiskola igazgatója.

Nem csak a diákok, a tanárok is tanulnak egymástól, és tapasztalatot cserélnek az ilyen alkalmakon. A chorzów-i vendégek holnap indulnak haza. Jövőre az újtérisek látogatnak el a lengyel városba.


124_0_t 124_1_t 124_2_t 124_3_t
124_4_t 124_5_t 124_6_t 124_7_t
124_8_t 124_9_t 124_10_t 124_11_t
Vissza