Nem szélsőséges2019. május 14. (kedd) 19:00 - Híreknews/8113_0_300.jpgElővigyázatossággal elkerülhető a viharkárok nagy része. Az elmúlt napokban országszerte sok problémát okozott a csapadék és az időnként megerősödő szél, térségünkben azonban nem rótt pluszfeladatokat a katasztrófavédelem munkatársaira az időjárás.

Nedves úttest, a kátyúkban és gödrökben megálló víz. A délelőtti órákban már csak ennyi árulkodott a tegnap estétől ma reggelig tartó esőzésről. Az elmúlt hetekben nem volt ritka térségünkben a csapadékos időjárás, ráadásul időnként még a szél is megerősödött. Országszerte több helyen komoly gondot okoztak a viharok, volt, ahol autóra, máshol villanyvezetékre dőlt fa. Ózdot és környékét szerencsére elkerülte az igazán szélsőséges időjárás, a katasztrófavédelem munkatársainak nem kellett beavatkozniuk.

„Az Ózdi Tűzoltó-parancsnokság működési területét elkerülték ezek a szélsőséges időjárási jelenségek. Így az állományra sem rótt a szokásosnál nagyobb mennyiségű és nagyobb horderejű feladatokat. Az ilyen időjárási viszonyok közt tetőszerkezetben bekövetkezett sérülések, a nem megfelelő vízelvezetés miatt a belvízkárok, illetve épületekben keletkezett vízkárok jellemzőek. Illetve a nagyra nőtt, a megázott talajon nem stabilan álló fák kidőlése a jellemző káreset” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A tűzoltóparancsnok szerint nem árt az elővigyázatosság. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden évben van egy-két olyan nagyobb vihar, amely Ózdon is gondot okoz. Alig egy éve például rövid időn belül akkora mennyiségű csapadék zúdult a városra, hogy a víz lakásokba, pincékbe is betört, és a közlekedésben is komoly fennakadásokat okozott.

A viharkárok elkerülése érdekében a szakemberek azt tanácsolják, mielőtt elmegyünk otthonról, győződjünk meg arról, bezártuk-e az ablakokat. Különösen a talajszint alatti létesítmények, például pincék vannak nagy veszélynek kitéve.

Fontos továbbá a megfelelő karbantartás, legyen szó akár a tetőszerkezetről, akár a falakról. A belvízzel gyakrabban érintett területeken érdemes lehet búvárszivattyút telepíteni, vagy készenlétben tartani. Szintén gondot okozhatnak az épületek közvetlen közelében álló magas fák – ezek gondozása és a balesetveszély elhárítása magánterületen a tulajdonos felelőssége.

Vissza