Hősök emléke (képgalériával)2019. május 10. (péntek) 19:00 - Városnews/8106_0_300.jpgAz első és második világháború áldozatairól és hőseiről emlékeztek meg Hódoscsépányon. A településrész temetőjében kiállított emléktábla előtt Fidrus Péter területi képviselő is beszédet mondott. Úgy fogalmazott, a kegyeletadás mellett meg kell becsülnünk a jelenlegi békés életünket. Az ünnepségen a 85 helyi hősnek emléket adó művet is megkoszorúzták.

Az 1914-ben kezdődő első világháború több mint tizenöt millió ember életét követelte, míg a másodikban körülbelül hetvenhárom millió civil és katona halt meg, köztük számtalan magyar. Róluk emlékeztek meg ma Hódoscsépányon, a településrész temetőjében álló emlékműnél. A Himnusz után Fidrus Péter területi képviselő beszédében elmondta, hogy a hősök napja a kegyeletadás mellett a jelenlegi békére is felhívja a figyelmet. Úgy fogalmazott, meg kell becsülnünk a háborúktól mentes kort.

„Hőseinkre, nemzetünket megtartó hitünkre emlékezünk ma. Tisztelettel adózunk az első és a második világháborúban elesett hozzátartozók emlékének, de gondolunk azokra a világégést túlélő honvédekre is, akik becsülettel helyt álltak, és élték meg öregkorukat” - mondta Fidrus Péter, alpolgármester, területi képviselő.

A Csépányi Általános Iskola tanulói ünnepi műsorral készültek, amelyben többek közt közösen idézték fel a magyar történelem jelentős eseményeit. Ezek után Talián Zoltán diakónus a megemlékezőkkel együtt imádkozott a háború során elesettek lelki üdvéért.

„Nyolcvanöt hős katona neve van ezen az emlékművön felírva. Nyolcvanöten és még kitudja mennyien névtelenül, jeltelen sírokban nyugszanak, mert a hazáért dobbant meg a szívük, és ezért a síruk oltár, a nevük pedig zsoltár, ahogy írja Juhász Gyula egyik versében” - fogalmazott Talián Zoltán, diakónus.

A megemlékezés a nyolcvanöt nevet tartalmazó emlékmű megkoszorúzásával folytatódott. Elsőként Janiczak Dávid, városunk polgármestere és Zsuponyó Anett, majd Fidrus Péter területi képviselő helyezte el az emlékezés virágait. Ezek után pedig az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Tradíció és Haladás Alapítvány, a Csépányi Egyház Tanács és a Csépányi Általános Iskola képviselői hajtottak fejet a hősök előtt. Az ünnepi eseményt díszlövés, a Szózat, majd a Székely Himnusz zárta.


106_0_t 106_1_t 106_2_t 106_3_t
106_4_t 106_5_t 106_6_t 106_7_t
106_8_t 106_9_t 106_10_t 106_11_t
106_12_t
Vissza