Unokázós csalók2019. május 10. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/8102_0_300.jpgMegyénkben is gyakoriak az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények. A friss statisztikák szerint a legtöbb ilyen esetet Budapesten regisztrálták. Borsod-Abaúj-Zemplén az összevetésben Csongrád és Pest megyét követi. A rendőrség elővigyázatosságra int. Ha pedig már megtörtént a baj, minél előbb segítséget kell kérni.

Közel ezerötszáz olyan lopást, illetve csalást regisztráltak 2018-ban országszerte, amelynek 60 év fölöttiek voltak az áldozatai. Ez közel negyvenszázalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb, több mint ötszáz hasonló bűncselekmény Budapesten történt, de Csongrád és Pest megye is dobogós. Borsod-Abaúj-Zemplénben 79 esetet jegyeztek fel, és térségünkben sem ismeretlen a probléma. Gyakori módszer, hogy a csalók a sértett unokájának adják ki magukat, vagy azt állítják, hogy egy hozzátartozó megbízásából telefonálnak.

„Minden esetben felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ha már károsultak, illetve utaltak, vagy bármilyen összegű készpénzt átadtak annak a személynek, aki tőlük kicsalta, annak fejében, hogy unokája bajba került, segítséget kér, esetleg az unokájának fogja eljuttatni az adott készpénzt, akkor semmiképpen ne a szomszédot, a családtagokat, hanem a rendőrséget értesítsék az üggyel kapcsolatosan. Így kollégáim forró nyomon utol tudják érni, és el tudják fogni az elkövetőket” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Egy személyes találkozáskor gyorsan kiderülne, hogy a csaló valójában nem rokona az áldozatnak. Éppen ezért jellemzően a történet része, hogy az unoka vagy más rokon akadályoztatása miatt ismerősét küldte a pénzért. A bűnözők általában telefonkönyv alapján, találomra választják ki a sértettet.

A rendőrség tanácsai között szerepel többek közt, hogy tegyünk fel ellenőrző kérdéseket, illetve hozzátartozónk visszahívásával járjunk utána, tényleg történt-e valamilyen baj. Fontos továbbá hogy idegeneknek se pénzt, se adatainkat ne adjuk ki.

Szintén gyakori, hogy a csalók valamely szolgáltató munkatársának adják ki magukat. Ilyen esetben mindig célszerű elkérni fényképes igazolványukat, feljegyezni adataikat, esetleg autójuk rendszámát. Ha pedig valakit mégis megkárosítottak, a lehető leghamarabb értesíteni kell a rendőrséget.

A kép illusztráció.

Vissza