Tudományos ülés (képgalériával)2019. május 10. (péntek) 19:00 - Egészségnews/8101_0_300.jpgA Magyar Belgyógyász Társaság Északkelet-Magyarországi Szakcsoportja tartott tudományos ülést a Digitális Erőműben. A tavaszi konferencián a tüdőt érintő betegségeket járták körül. Többek között a tüdőrák, az asztma, valamint a hörghurut helyzetéről és kezelési lehetőségeiről is értekeztek.

Évente kétszer, tavasszal és ősszel ül össze a Magyar Belgyógyász Társaság Északkelet-Magyarországi Szakcsoportja, hogy a belgyógyászattal foglalkozó orvosok tapasztalatot cserélhessenek, és ismertessék a legkorszerűbb gyógyítási módokat. A tavaszi konferenciát a Digitális Erőműben rendezték, a házigazda az Almási Balogh Pál Kórház volt.

„Sulyok János főorvos úr szervezte meg, és ő keresett meg, hogy Ózd befogadna-e egy ilyen rendezvényt. Azonnal a támogatásomról biztosítottam, hiszen akik ide érkeznek, azok megismerhetik városunkat egy másik oldaláról, elkerülvén azokat a sztereotípiákat, amiket az országos média önt a lakókra” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A szakemberek most a tüdőgyógyászat határterületeinek témakörét járták körül. Érkezett előadó többek között a Debreceni Egyetemről és az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézetből is.

„Sajnos a nagyobb városokban a nagy gépkocsiforgalom miatt – különösen a téli időszakban – a ködös időszakban jelentősen nő a légszennyezettség. Az a probléma, hogy ilyenkor úgynevezett mikropartikulák, mikroméretű részecskék kerülnek a levegőbe, amelyeket belélegzünk. De ezek a részecskék bekerülnek a mélylégutakba, és onnan már nem tudnak kijönni” - emelte ki Prof. Dr. Paragh György, a Magyar Belgyógyász Társaság Északkelet-Magyarországi Szakcsoportjának elnöke.

A gyerekek és a felnőttek körében is gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. Fiatalkorban inkább az asztma, felnőttkorban pedig az idült hörghurut, valamint a tüdőrák kockázata magas. A fizikai hatások mellett lelki okok is állhatnak a tüdő betegségei mögött.

„Minden betegség hátterében lelki és érzelmi tényezők is állhatnak és állnak. Tehát az a megfigyelés, hogy aki asztmás, vagy ehhez hasonló kórképben szenved, annak az érzelmi, családi életében húzódhatnak olyan konfliktusszituációk, amelyek mint provokáló faktor, szerepet játszhatnak” - hangsúlyozta dr. Sulyok János, az Almási Balogh Pál Kórház Belgyógyászati Osztályának mb. vezetője.

Az említett okok mellett jelentős mértékben közrejátszik a légzőszervi betegségek kialakulásában a dohányzás is, amely a lakosság nagy százalékát érinti. A tüdő betegségei kihathatnak testünk más szerveire, például szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okozhatnak. Fontos, hogy figyeljünk egészségünkre.


101_0_t 101_1_t 101_2_t 101_3_t
101_4_t 101_5_t 101_6_t 101_7_t
101_8_t 101_9_t 101_10_t 101_11_t
101_12_t 101_13_t
Vissza