Választási előkészületek2019. május 8. (szerda) 19:00 - Híreknews/8092_0_300.jpgTöbb fontos határidőre is érdemes odafigyelni az európai parlamenti választás előtt. Elsősorban azoknak kell időben intézkedniük, akik külföldön, vagy belföldön, de lakóhelyüktől távol szeretnének voksolni. Aki eddig nem kapott választási értesítőt, az adott település jegyzőjénél érdeklődhet ennek okáról.

Május végén tartják kontinensszerte az európai parlamenti választásokat. A pontos időpont országonként eltérő lehet, hazánkban május 26-ára tűzte ki a voksolást a köztársasági elnök. A szavazásra jogosult minden olyan nagykorú állampolgár, aki nincs eltiltva választójoga gyakorlásától. Továbbá azok az európai uniós állampolgárok, akik kérik, hogy Magyarországon szavazhassanak, valamint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, vagy unión kívüli országban élő magyar állampolgárok. A választási értesítőket április 5-éig mindenkinek meg kellett kapnia. Akihez nem jutott el, a helyi választási iroda vezetőjénél érdeklődhet személyesen. A voksolás napját megelőzően még néhány fontos határidőt szem előtt kell tartani.

„Május tizenhetedike az első fontos határidő. Aki külföldre utazik, és akar szavazni, az a külképviseleti névjegyzékbe vetesse fel magát. A második határidő május 22. 16 óra. Ha belföldön utazik el valaki, és át akar jelentkezni. És van még egy, az úgynevezett mozgóurnás lehetőség. A mozgóurnát levélben és elektronikus úton szintén május 22-én 16 óráig lehet igényelni, személyesen azonban május 24-én, pénteken 16 óráig, és a szavazás napján 12 óráig” - hangsúlyozta dr. Almási Csaba, a Helyi Választási Iroda vezetője.

Magyarországnak huszonegy mandátuma van az Európai Parlamentben. Listát állítania kilenc pártnak sikerült. A választópolgárok így az MSZP-Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Mi Hazánk Mozgalom, a Munkáspárt vagy a Lehet Más a Politika listájára adhatják szavazatukat.

A tavalyi országgyűlési választáshoz hasonlóan ezúttal is 37 szavazókör lesz városunkban. A körzetek meghatározása változatlan, így akinek nem változott a lakcíme, a megszokott helyen adhatja le szavazatát. Mindenkinek magával kell vinnie valamely személyazonosításra alkalmas okmányát és lakcímkártyáját.

Mandátumot azok a pártok kapnak, amelyek listája eléri az ötszázalékos küszöböt. A 21 képviselői helyet aztán a D'Hondt-módszerrel osztják el. A választások zavartalanságán Ózdon 75 hivatali dolgozó munkálkodik.

A kép illusztráció.

Vissza