Magyar érettségi (képgalériával)2019. május 6. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/8084_0_300.jpgMa reggel megírták a magyar nyelv és irodalom feladatlapot a középiskolás diákok, ezzel megkezdődött az érettségik sora. Egyes szaktanári vélemények szerint száraz szövegeket kaptak a tanulók. Volt aki könnyűnek, mások pedig nehéznek ítélték az idei érettségit. Holnap a matematikával folytatják tovább a vizsgázók.

Ma reggel már nyolc óra előtt nagy előkészületek zajlottak a középiskolákban. Az idei érettségi adminisztratív feladatait látták el az intézmények dolgozói. Az előre összeállított feladatlapok dobozát, pontosan hét óra harminc perckor nyitották meg, majd ellenőrizték, hogy azok megfelelnek-e az előírásoknak. Ezt követően a felügyelő tanárok ismertették a diákokkal a szabályokat, majd kiosztották a lapokat. A tanulók ez után, kereken nyolc órakor kezdhették meg a vizsgát. Ahogy az országban egységesen mindenki, úgy a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium középiskolásai is a magyar nyelv és irodalommal kezdték meg a sort.

„Nyilván egyeztettem a magyar szakos kollégákkal, és az elmondásuk szerint megoldható volt az idei magyar nyelv és irodalom érettségi feladat. Alapvetően az érettségi feladat két részből áll, első és második rész. Az első 90, a második 150 perces. Az első részben van egy kötelező feladatrész, ez szövegértési feladat, ami játékokról szólt, valamint van egy választható feladatrész, ez pedig egy hivatalos levél megfogalmazása volt, ami nem irodalmi témájú” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Miután megkezdődött az érettségi, már lehetett tudni, milyen feladatokat kaptak a tanulók. Az idei vizsga egyes szaktanári vélemények szerint könnyebb volt mint a tavalyi, mások azt állították, hogy a diákoknak nehezebb dolga volt mint a múlt évben. A tanulóknak most is összesen négy órájuk volt a megoldásra, legkésőbb délben kellett leadniuk a papírokat.

„Olyan volt, amilyenre számítottam. A szövegértés rész az nem volt nehéz, az jól ment. A fogalmazásokat is szerintem jól meg tudtam oldani, úgyhogy én örülök, hogy ilyen feladatokat kaptam” - nyilatkozta Miklós Márk, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

„Előtte én azért izgultam, de szerintem egy természetes drukk mindenkiben van ilyenkor. Nyilván nehéz ilyenkor bejönni, hiszen ez volt az első nap, a következő napok kicsit könnyebbek lesznek, és jó érzés túl lenni rajta. Nagyából olyan volt amire számítottam, készültünk ezekre a feladatokra, korábbi évekből kiindulva tudtuk, hogy hasonlóak lesznek, úgyhogy szerintem egész jól sikerült, és remélem a többieknek is” - fogalmazott Demeter Dorottya, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

A mai napon, a középszintű érettségivel egy időben zajlott le az emelt szintű vizsga is. Holnap reggel nyolc órakor a matematikával folytatják tovább a tanulók.


084_0_t 084_1_t 084_2_t 084_3_t
084_4_t 084_5_t 084_6_t 084_7_t
084_8_t
Vissza