Szakmai műhely (képgalériával)2019. április 30. (kedd) 19:00 - Egészségnews/8069_0_300.jpgEgyütt, egymásért, gyermekeinkért címmel tartottak nevelési tanácsadást oktatási szakembereknek az Olvasóban. A meghívott vendégek – dr. Erdei Róbert pedagógiai szakpszichológus és Donauer Nándor neuropszichológus – a megbirkózás képességéről, illetve az egyes spektrumzavarok megelőzéséről és kezeléséről beszéltek a hallgatóságnak.

Reziliencia, más néven megbirkózás. Az az adottság, amely képessé teszi az embert kilábalni a nehéz helyzetekből. A legtöbb egyént gyermekkorától kezdve érik olyan hatások, traumák, amelyekkel nehezen birkóznak meg. A pedagógusokra ebből a szempontból is nagy teher hárul, hiszen térségünkben különösen sok az olyan fiatal, akinek támaszra van szüksége. Dr. Erdei Róbert pedagógiai szakpszichológus ma a megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkaközösségének ülésén vezette be a jelenlévőket a témába.

„A személyes kapcsolatokkal, a megfelelő intézményes nevelési környezet biztosításával, olyan tantervvel, tananyaggal, tanórán kívüli foglalkozásokkal, amelyek illeszkednek az igényeikhez, lehetőségeikhez. Amiről beszéltem menet közben is, de szeretném most is megemlíteni, a valahová tartozás érzése, amit vagy az intézményes nevelés keretein belül tud megtapasztalni a gyerek, vagy otthon. És otthon sajnos nem minden gyerek tudja megtapasztalni” - hangsúlyozta dr. Erdei Róbert,  pedagógiai szakpszichológus, a B.-A.-Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Encsi Tagintézményének tagintézmény-igazgatója.

Például ezekkel segíthet egy oktatási szakember az olyan gyerekeken, akiknek jelentős rizikófaktorokkal kell szembenézniük. Ezek az előadások abban is segítenek, hogy a pedagógusok időben felismerjék, ha egy-egy diákjuknak támogatásra van szüksége.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy mi, szakemberek: gyógypedagógusok, pszichológusok, fejlesztő pedagógusok is időről időre megújuljunk, és szakmai fejlődést kapjunk ilyen alkalmakon” - emelte ki Zay Nárcisz, a B.-A.-Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Ózdi Tagintézményének tagintézményvezető-helyettese.

A munkaközösség ülésének másik vendége dr. Donauer Nándor volt, a Budai Gyermekkórház neuropszichológusa. Előadásában arra kereste a választ, hogy milyen hatások, körülmények okozzák napjainkban a spektrumzavaros, figyelemhiányos, diszes gyerekek ijesztően növekvő számát. Véleménye szerint a legtöbb problémát a mozgáshiány okozza.

„Általában a szülőknek arra, hogy a gyereknek valamilyen részképesség-problémája van, vagy érésbeni készségzavara van, nem veszik észre, vakfoltjuk van, mert már egyik vagy másik szülőnek is van egy ilyen problémája. Tehát amikor szól egy külső szakértő vagy szomszéd, hogy azért mondjuk kéne már hintázni, akkor az jön, hogy az apja is későn kezdett el hintázni, későn kezdett el beszélni” - mondta dr. Donauer Nándor, klinikai szakpszichológus, neuropszichológus.

A neuropszichológus szerint a problémák sokszor még az anyaméhben töltött időszakból gyökereznek. Mindenkiben ott vannak azok a gének, amelyek az autizmusért felelnek, és ha az anyát nagy stressz éri a terhesség alatt, az okozhat spektrumzavart.


069_0_t 069_1_t 069_2_t 069_3_t
069_4_t 069_5_t 069_6_t 069_7_t
069_8_t 069_9_t 069_10_t 069_11_t
069_12_t
Vissza