Esélyteremtő értekezlet (képgalériával)2019. április 26. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/8058_0_300.jpgA köznevelés esélyteremtő szerepének erősítésére rendeztek konferenciát ma a Mezőkövesdi Tankerületi Központ által fenntartott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei EGYMI intézményeinek számára. A súlyosan-halmozottan fogyatékos emberek ellátásáról, oktatásáról és neveléséről szóló előadásokat a Digitális Erőmű Vezérlőtermében hallgathatták meg a pedagógusok, nevelők, kutatók és szülők.

A súlyosan-halmozottan fogyatékos emberek ellátása és oktatása rengeteg munkát igénylő folyamat. A Mezőkövesdi Tankerületi Központ által fenntartott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei EGYMI intézményeinek számára rendezett konferencia célja a nevelés hatékonyságának növelése.

„Az EFOP-3.1.6-os pályázatnak a célja a súlyosan halmozottan fogyatékos gyerekek ellátásának segítése. Ebben nem csak a pedagógusok, nevelők és a kutatók vehetnek részt, hanem a szülők is. Mindenféleképpen a pályázaton és a mai konferencián belül is számítunk a szülők jelenlétére, hogy ezeknek a súlyosan halmozottan fogyatékos gyerekeknek az ellátását, oktatását, nevelését minél hatékonyabban és minél magasabb szakmai színvonalon tudjuk megoldani” - mondta Bozsikné Vig Marianna, a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatója.

A Digitális Erőmű Vezérlőtermében tartott fórumon a pedagógusok, nevelők és vendégek több, a témát jól ismerő előadó véleményét, kutatását hallgathatták meg. Dr. Márkus Eszter az ELTE Gyógypedagógiai karának egyetemi docense szerint az irányelvek nagyon sokat segíthetnek a gyakorlatban.

„A felkérésem úgy szólt, hogy az irányelvről beszéljek, amiről ugye sokan azt hiszik, hogy egy jogszabály, rendeletben jelenik meg. Ettől függetlenül ez egy szakmai dokumentum. Egy kicsit arra próbálok majd rávilágítani, hogy a mindennapi gyógypedagógiai tevékenységben a fejlesztőnevelés oktatás során, hogyan tudják ezt a kollégák tényleg értelmesen használni, akár az állapotfelméréshez, egészen az ellenőrzés értékéig, valamint a tevékenység megtervezéséhez” - hangsúlyozta dr. Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karának dékánhelyettese, egyetemi docense.

A szinte egész napon át tartó értekezlet résztvevői rengeteg előadást hallgathattak meg a kérdéskörben. Dr. Hegedűs-Beleznai Csilla egy fogyatékos lány életútját adta át, de dr. Hegedűs Lajos a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke is számos témát felvetett.

„Milyen lehetőségeik vannak a súlyosan halmozottan fogyatékos embereknek a közoktatásban, valamint a szociális ellátásban, illetve a munka világában. Ezekről igyekszem átfogó képet alkotni, hogy mik állnak rendelkezésre ezeknek a hátrányos helyzetű embereknek” - nyilatkozta dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke.

A hosszas konferencia zárása és összegzése előtt Tóth Mónika a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért, AAK Munkacsoport Témavezetője vetette fel a súlyosan-halmozottan fogyatékos tanulók oktatásának kulcskérdéseit és fontos alappilléreit.


058_0_t 058_1_t 058_2_t 058_3_t
058_4_t 058_5_t 058_6_t 058_7_t
058_8_t
Vissza