Sakkpalota program (képgalériával)2019. április 26. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/8057_0_300.jpgJátékosan tanulhatnak a kicsik az Újváros Téri Óvodában. A gyerekek ezúttal a szülőknek mutatták be, hogy milyen ismereteket szereztek az elmúlt hónapok foglalkozásai során. A gyakorlatok segítségével nagymértékben fejleszthető az ovisok logikája, és a sakk szimbólumrendszerének segítségével készítik fel őket az iskolára.

Szülőkkel telt meg az Újváros Téri Óvoda tornaszobája, ugyanis az apróságok most mutatták be nekik, hogy mit tanultak a sakkpalota elnevezésű foglalkozások során. Az ovisok izgatottan hajtották végre a már begyakorolt feladatokat. Az intézményben fontosnak tartják, hogy többféle lehetőséget biztosítsanak a gyermekek számára arra, hogy fejleszthessék tudásukat és ügyességüket.

„A hagyományos óvodai nevelés mellett törekszünk, hogy minél több élményt nyújtsunk a gyermekeknek az egyéni képesség fejlesztés érdekében. A Bozsik program, a zeneovi és a kézművesség mellett 2018. október 1-jétől bevezettük az óvodai sakkjátszóteret” - mondta Binder-Pap Gabriella, az Újváros Téri Óvoda intézményvezetője.

A kicsik többféle feladatot végeznek el a körülbelül negyvenperces foglalkozások során. A sakk szimbólumrendszerén keresztül a gyerekek megtanulhatják a szabályokat, és fejleszthetik a türelmüket és szókincsüket. Emellett a logikai és a problémamegoldó képességük is jelentősen növekszik a program által. Persze mindezt az ovisok életkori sajátosságaiknak megfelelő formában teszik meg.

„Konkrétan mindig azt szoktuk mondani, hogy játszunk. Játékosan ritmikával lépünk, számolunk, színeket, ellentétpárokat és formaazonosságokat ismernek fel a gyerekek. Fontos a játékos forma, mert ők észre sem veszik, hogy ez a foglalkozás, amin ők részt vesznek mennyi tudást ad nekik. Csak azt érzékelik, hogy jót játszottak” - fogalmazott Csutorné Sveda Hajnalka, az Újváros Téri Óvoda óvodapedagógusa.

Városunkban egyébként már több általános iskolában is használják a sakkpalota módszert. Például az Újváros Téri Általános Iskolában is zajlik ilyen jellegű foglalkozás, így ötleteikkel és tapasztalataikkal ők is tudják segíteni az ovisok oktatását.


057_0_t 057_1_t 057_2_t 057_3_t
057_4_t 057_5_t 057_6_t

 

Vissza