Internetes zaklatás (képgalériával)2019. április 25. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8054_0_300.jpgAz internetes zaklatás problémájára hívja fel a figyelmet a Magyarországi Német Színház darabja. A német nyelvű, igaz történeten alapuló osztálytermi darabot JAG-os és SZIKSZI-s diákok is láthatták. Az OUT! - Az internet fogságában című előadást pedagógiai feldolgozó foglalkozáson beszélték meg a fiatalok.

A József Attila Gimnázium, valamint a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói egy német nyelvű osztálytermi darabot láthattak, amelyben az internetes zaklatás problémájára hívják fel a figyelmet.

„Én azt gondolom, hogy azért jó, ha egy színház ilyesmivel foglalkozik, mert mi nem úgy megyünk a fiatalokhoz, hogy elmagyarázzuk nekik a dolgokat, hanem az érzelmeiken, egy előadott történet alapján tudunk rájuk hatást gyakorolni, és érzelmi reakciókat kiváltani. Azt gondolom, hogy ez egy másfajta tanulás, sokkal mélyebb” - mondta Lotz Katalin, színházpedagógus, a Magyarországi Német Színház igazgatója.

Az előadás után pedagógiai foglalkozáson dolgozták fel a látottakat. Együtt kerestek megoldásokat azokra a problémákra, amelyek a színdarabban felmerültek. A történet végén Vicky, a bántalmazott lány öngyilkos lesz. A beszélgetésen ennek okát próbálták visszafejteni, illetve kitalálni, hogy hogyan lehet védekezni a zaklatás ellen.

„Szerintem a legfontosabb a segélykérés. Ha tudunk valakitől segítséget kérni, és valakivel meg tudjuk beszélni, hogy milyen problémáink vannak, akkor bármit lehet csinálni. Legyen az pszichológus, akár egy jó barátunk, a szüleink – szerintem az a legjobb – vagy akár testvéreink. Mindig lesz olyan ember, akihez tudunk fordulni. Szerintem legalábbis ez az egyik legfontosabb” - emelte ki Balázs Zsombor.

A megoldások között szerepelt, hogy nyilvánosságra lehet hozni a zaklatás tényét, ezzel megszégyenítve az elkövetőt, vagy hogy például a zaklatókat fel is lehet jelenteni. A német nyelvű osztálytermi darabot hazánkban először a Magyarországi Német Színház társulata vitte színre.


054_0_t 054_1_t 054_2_t 054_3_t
054_4_t
Vissza