Kellemetlen tünetek2019. április 18. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/8038_0_300.jpgA meleg időjárás megérkezésével párhuzamosan emelkedik a pollenek koncentrációja is a levegőben. Térségünkben jelenleg a legnagyobb százalékban a nyír van jelen, de a következő napokban a platánra, a tölgyre és a gyertyánra érzékenyeknek is figyelniük kell. A városunkban élők különböző módokon védekeznek a kellemetlen betegség tünetei ellen.

A tavaszi napsütéssel együtt elkezdődik a fák és virágok pompázása is, ám ez van, akinek nem sok jót jelent. A lakosság egy jelentős hányada szenved ugyanis valamilyen allergiában. Sok olyan ember is van, akik még nem vizsgáltatták ki magukat, így nincsenek diagnosztizálva. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint az egyik legjobb védekezés a felsőruházat cserélése és a napi hajmosás, hiszen ezeken megtapadnak a bajt okozó pollenek.

„A pollennaptárt meg kell nézni. A pollenek koncentrációjának emelkedése esetén előtte két héttel érdemes elkezdeni a szokásos megelőző gyógyszeres terápiát” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Az általunk megkérdezett városlakók különbözőképpen állnak az allergia kérdéséhez.

„Nem vagyok allergiás. Nagyon jó, hogy nem vagyok az, mert nem szeretném mindig az orromat törölgetni. Jól érzem magam, itt a tavasz, szép zöld minden” - nyilatkozta Tóth Jánosné.

„Gyógyszert kell szedni, mert nagyon rosszul érint a magas pollenkoncentráció. Máshol is, de itt Ózdon főleg” - fogalmazott Váradi Beáta.

„Én allergiás vagyok. De csak arra, amikor üres a pénztárcám. Akkor köhögök és prüszkölök” - hangsúlyozta Fekete István.

Hazánk jelenlegi pollentérképén jól látható, hogy az ország szinte egész területén a  piros szín a jellemző. Térségünkben jelenleg a nyír van jelen a legnagyobb százalékban, de szintén érdemes figyelni a platánra, a tölgyre vagy a gyertyánra érzékenyeknek is.

Vissza