Húsvéti hétvége2019. április 18. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/8037_0_300.jpgAz ózdiak is készülnek a közelgő húsvétra. A kereszténység legnagyobb ünnepéhez számos népszokás kapcsolódik, de családonként is eltérő, ki hogyan éli meg ezt az időszakot. A boltok polcait már megtöltötték a szezonális termékek, az utakon pedig megnövekedett forgalom várható. Éppen ezért fokozott rendőri jelenlétre is számíthatunk.

Csokinyulak, piros tojások, sárga csibék – a húsvéthoz kapcsolódó szezonális termékek töltik meg a boltok polcait Ózdon is. Városunk lakói is készülnek már az ünnepre. Ehhez az időszakhoz számtalan népszokás kötődik, az pedig családonként változik, ki hogyan tölti a hosszú hétvégét.

„Hagyományosan. Végül is mióta a gyerekek nincsenek velünk, egyre kevesebb” - mondta Tiszafüredi Lajos.

„Locsolkodni csak a vőm, meg az unokák jönnek. Senki más” - nyilatkozta Barkóczi Istvánné.

Ilyenkor minden háztartásnak megvan a megszokott menüje is. Sokaknál meghatározó a sonka és a tojás, míg mások ebédre is ünnepi fogásokkal készülnek.

„Az ebéd? Húsleves, fasírt, francia saláta, burgonyasaláta” - hangsúlyozta Kristály Sándorné.

Az ünnepek alatt sokan ülnek autóba, hogy meglátogassák akár távolabb élő rokonaikat is. Éppen ezért országszerte megnövekszik a forgalom, és nem ritka az sem, ha valaki ittasan ül autóba. Térségünkben is fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatunk, de az elsődleges cél nem a bírságolás, hanem a közlekedésbiztonság javítása.

„A megnövekedett forgalomra való tekintettel az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is az utakon lesznek. Nem kimondottan büntető szándékkal, hanem a lakosság közlekedésben való részvételét segítik. Felhívjuk a lakossági figyelmét, hogy a közúti forgalomban járművezetőként ne vegyenek részt ittas állapotban, mert azt az ünnepek alkalmával is kollégáim szankcionálni fogják” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A rendőrség mindenkinek azt tanácsolja, hogy akár gyalogosan, akár járművel indul útnak, fokozottan figyeljen oda a közlekedés többi résztvevőjére. Türelemmel és toleranciával, a szabályok betartásával a balesetek és kellemetlen helyzetek többsége megelőzhető.

Vissza