Sokszínű képzés (képgalériával)2019. április 15. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/8021_0_300.jpgAz Ózdi Szakképzési Centrum mindkét helyi iskolája csatlakozott a Szakmák Éjszakája elnevezésű pályaorientációs rendezvényhez. Az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolája és az Ózdi SZC Bródy Imre Szakgimnáziuma rengeteg, náluk megtanulható szakmával várta a diákokat. A fiatalok nemcsak tájékozódhattak, de egyes eszközöket ki is próbálhattak.

Hegesztő, villanyszerelő, kőműves, szakács, pincér, cukrász, technikus. Csak néhány szakma az Ózdi Szakképzési Centrum képzéseiből. Az intézmény immár negyedik alkalommal csatlakozik a Szakmák Éjszakája elnevezésű pályaorientációs rendezvényhez városunk két intézményével. Az általános iskolások testközelből, olykor szórakozás mellett ismerkedhettek meg az általuk érdekesnek vélt ágazatokkal.

„Ez inkább általános iskola hetedik vagy hatodik osztályosainak szól, hiszen a nyolcadikosok már beadták a jelentkezési lapjukat, de ugyan az a cél, a pályaorientáció. Egyértelmű, hogy az országban érezhető szakemberhiány ebben a megyében is megjelent. Az oktatott szakmák, több szakmacsoportban az Árpád vezér úti telephelyünkkel együtt, amelyek majd elérhetőek lesznek a 2019-2020-as tanévben, azok gyakorlatilag most megnézhetők, kipróbálhatók, ilyen célból tartjuk ezt meg” - mondta dr. Alabán Péter, az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolájának tagintézmény-vezetője.

A Szakmák Éjszakája programsorozatban rengeteg ágazatot, több piacképes és hiányszakmát mutattak be. Az intézmények vezetői szerint is jó, ha a diákok még azelőtt betekinthetnek abba a hivatásba, amit választani szeretnének, mielőtt leadnák a jelentkezési lapokat.

„Azt vesszük észre, hogy a szakképzés az utóbbi időszakban egy kicsit háttérbe szorult. A legtöbb tanuló nem is tudja, hogy mit takar egy szakma, milyen ismeretek kötődnek hozzá, milyen tudásra, milyen kompetenciákra, képességekre tehetnek szert, és itt gyakorlat közeli helyzetekben próbáljuk megmutatni nekik azt a tudást, azokat a helyzeteket, amiket később a szakmatanulás során megismerhetnek” - emelte ki Deklava Mariann, az Ózdi SZC Bródy Imre Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője.

A Bródyban a pályaválasztás előtt állók megismerkedhettek az egészségügyi dolgozók munkájával, kipróbálhatták az újraélesztést, a vérnyomásmérést. Többek közt tesztelhették a PLC-programozást, az áramkörépítést, de még az iskolában újdonságnak számítható 3D-nyomtatót is kezelhették.

„Csomó érdekes dolgot mutattak meg nekem, hogy hogy megy át az áram a rendszereken, ha letakarjuk, akkor nem megy át, ezeket mutogatták. Az informatikai részen is ilyesmi volt, scratch-eztünk, az ilyen rajzolós program volt” - nyilatkozta Talián Zsófia.

A Szakmák Éjszakáját mindkét intézményben színesítették az énekes, zenés produkciók. A Gábor Áronban az ÓMI Zenés Színház és Szali G fellépését hallgathatták meg a diákok, míg a Bródy falai között a The Colors zenekar szolgáltatta a jó hangulatot.


021_0_t 021_1_t 021_2_t 021_3_t
021_4_t 021_5_t 021_6_t 021_7_t
021_8_t 021_9_t 021_10_t
Vissza