Leendő elsősök (képgalériával)2019. április 11. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8009_0_300.jpgPéntek estig várják a beiratkozókat az általános iskolák. A szülők leggyakrabban a lakóhelytől való távolság alapján választanak, de sokszor az is számít, ha a családból valaki már járt az adott intézménybe. Újdonság, hogy ettől az évtől már elektronikus beiratkozásra is van lehetőség. A személyes megjelenés azonban ekkor is elengedhetetlen.

Beiratkozásra érkeztek a szülők és óvodás gyermekeik a II. János Pál Katolikus Általános Iskolába ma reggel. A város egyetlen egyházi fenntartású általános iskolájába a tapasztalatok szerint nemcsak a környező utcákban élő családokból érkeznek az elsősök, sokan számos szempontot mérlegelnek.

„Akiknek bármilyen régebbi kötődésük van az intézményhez, esetleg ők maguk is ide jártak, vagy a nagyobb testvérek kapcsán, a jó tapasztalatok végett akár távolabbról is idehordják a gyerekeket. Másrészt azok a tanulók, akik emelt szintű ének-zene oktatást szeretnének kapni. A keresztényi többlet, a katolikus fenntartás is nyom a latba. Bár hittanoktatás minden iskolában elérhető, de nálunk az intézményben a mindennapokat és minden tanítási órát ez a keresztény szellemiség áthat” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola intézményvezetője.

A Bolyky Tamás Általános Iskolába is folyamatosan érkeztek a szülők. Volt aki egyedül, más pedig gyermekével kereste fel az intézményt. Itt a tervek szerint három első osztályt indítanának. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó iskolákba egyébként ettől az évtől már elektronikusan is beírathatják gyermeküket a szülők. Ezt a Kréta-rendszeren elvégzett fejlesztések tették lehetővé. A tapasztalatok szerint sokan élnek is a lehetőséggel.

„Tulajdonképpen egy kérelmet nyújtanak be, amelyben mindenféle szükséges adatot meg tudnak adni. Ez leegyszerűsíti az ügyintézés folyamatát, de nem mentesít az alól, hogy megjelenjen. Ha megjelenik, akkor a hosszú papírkitöltés, adategyeztetés folyamata megszűnik. Csak egy gyors egyeztetésre van szükség, és meg is történik a nebuló beíratása” - hangsúlyozta Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A beiratkozáshoz a szülő és a gyermek személyes iratain kívül az iskolaérettséget igazoló dokumentumra is szükség van. Ezen kívül bizonyos intézményekben, így a Bolyky sportosztályában alkalmassági vizsgát is tartanak. A jelentkezők általában az adott beiskolázási körzetekből érkeznek, de szabad iskolaválasztás van érvényben.

„Elsősorban ugye a testvér is ide jár. Már a harmadik osztályba. Ezért is választottuk ezt az iskolát, el is költöztünk onnan, ahol eddig laktunk. Közelebb is van ez az iskola, úgyhogy mindenképpen ez a választás lett. A testvér szempontjából is, hogy egy helyre járjanak” - nyilatkozta Konyha Csaba.

A beiratkozókat pénteken is reggel nyolctól este hétig várják a helyi általános iskolákban. Elektronikusan péntek délig lehet leadni a kérelmet, utána még személyesen is fel kell keresni a kiválasztott intézményt. A szülőket a következő hetekben postán értesítik a felvételről.


009_0_t 009_1_t 009_2_t
Vissza