Dobogón az ózdiak (képgalériával)2019. április 8. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/7995_0_300.jpgElső és harmadik helyezéssel tértek haza a SZIKSZI és a Bródy diákjai a megyei értékőrző verseny döntőjéről. A miskolci Megyeháza épületében tíz általános- és középiskolai csapat mérette meg magát, a feladatok között teszt, kirakós és különleges ételek kóstolása is szerepelt.

„Volt csernelyi krumplis derelye, meg szomolyai cseresznyelekváros rétes” - válaszolta Tóth Anikó, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja arra a kérdésre, hogy milyen ételeket kellett megkóstolni és felismerni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékőrzők elnevezésű versenyen. A négytagú csapat a megyei döntő első helyét szerezte meg középiskolás kategóriában, Anikón kívül Rása Boglárka, Stricz Eleonóra és Kovács Diána is részt vehetett a Megyeházán megrendezett eseményen. Felkészítő tanáruk, egyben osztályfőnökük, Czeglédi Orsolya szerint a hatékony közös munkának köszönhető a jó eredmény.

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékőrzők elnevezésű vetélkedősorozat fordulói ősz óta zajlottak. Az elő- és a középdöntőben a csapat tagjainak online kérdéssorokat kellett megoldani, illetve emellett különféle kreatív feladatsorokat kaptak. Rövidfilmet készítettek például Kazinczy nyelvújító tevékenységéről, hiszen az ő munkássága is része a megyei értéktárnak” - mondta Czeglédy Orsolya, felkészítő tanár.

A döntőben több feladatot is meg kellett oldaniuk, mindenki másban jeleskedett. Az egyik feladványban Ózd logóját gondolták újra.

„Egyik sem volt nehéz, szerintem a logó elkészítése és bemutatása volt a legkönnyebb. A logót én készítettem, rajzoltam meg, arról együtt készítettünk bemutatót, közösen mutattuk be, csapatmunka volt” - emelte ki Rása Boglárka.

A győztesek elismerésként ajándékcsomagot kaptak, ebben szerepelt többek között polaroid fényképezőgép és kalandpark-belépő, valamint több kisebb nyeremény is. Emellett oklevéllel és hollóházi porcelánnal díjazták a dobogós helyezetteket, így a bródysok is szinte ugyanezen ajándékokkal tértek haza. Az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumának négy diákjából álló csoport a harmadik helyet hozta el a versenyről. A zsűri több szempontot figyelembe véve értékelt.

„Először is a két internetes forduló alapján értékeltek, volt egy kérdéssor, egy kvíz, amire helyesen kellett válaszolni, aztán a logóbemutatást is értékelték, hogy hogyan tervezték meg, és hogyan mutatták be, illetve a megyei döntőn a harminc kérdéses tesztsor volt” - mondta Nagy Eszter, felkészítő tanár.

A Farkas Róbert, Farkas Bertalan, Bari László és Szögedi Bence alkotta csapat is jó eredményt ért el, és külön érdekesség, hogy korábban a Bródyból még nem járt senki ilyen típusú versenyen.

„Nagyon fontos volt a csapat összhangja és a csapatmunka, és ha nem értettünk volna egyet, akkor valószínűleg nem érünk el ilyen helyezést” - hangsúlyozta Szögedi Bence.

A vetélkedő célja egyébként az, hogy a fiatalok minél jobban megismerjék hazánk értékeit. A versenyt most másodszor rendezték meg az Agrárminisztérium támogatásával.


995_0_t 995_1_t 995_2_t 995_3_t
995_4_t 995_5_t 995_6_t 995_7_t
995_8_t 995_9_t
Vissza