Átültetett sövények (képgalériával)2019. április 4. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7982_0_300.jpgA Munkás útra költöztetik a sövényeket a Gyújtó térségéből az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. Az átültetésre azért van szükség, mert a növények a hamarosan megépülő kerékpárút nyomvonalán helyezkednek el. A munkálatok kapcsolódnak a Piac és Sárli út kereszteződésében zajló körforgalom kialakításához is.

A régi pályaszerkezetet már feltörték a kivitelező cég munkatársai a Piac és Sárli út kereszteződésében épülő körforgalomnál. A törmelékeket telephelyükre szállítják és újrahasznosítják. Jelenleg a közműárkok kiásása zajlik, ez többek között érinti a hírközlőkábeleket, a közvilágítással, valamint gázzal kapcsolatos vezetékeket is, hiszen ezek mind a földben helyezkednek el. Gyurkó Tibor építésvezető elmondta, hogy a térképeket már korábban bekérték az illetékesektől a kábelek pontos elhelyezkedésével kapcsolatban, viszont azokat a valóságban nem mindig ott találták meg, ahol a dokumentumon fel voltak tüntetve. Egyes esetekben egy vagy akár két méter eltérést is tapasztaltak, ezért óvatosabban haladnak a megszokottnál. A csúszást az építkezés megkezdésekor be tudják majd hozni. Az új nyomvonalra való fektetéseket a jövőhétre tervezik. A körforgalomhoz kapcsolódva a kerékpárút kialakítása is hamarosan megkezdődik.

„A kerékpárút két irányban fog innen a csomópontból elindulni, a Gyújtói csomópont felé, illetve a Piac út irányába, a Lidl áruház oldalában. Ezeknek a nyomvonalaknak az építése abban a pillanatban kezdődik, amikor a körforgalomnak a kerékpárút és a járda átvezetési szakaszát leszegélyeztük” - mondta Gyurkó Tibor, a Lasped Kft. építésvezetője.

A rendőrség épülete előtti területről a sövények áthelyezésére azért van szükség, mert azok jelenleg a rövidesen megépülő kerékpárút nyomvonalán helyezkednek el. Az előkészítő feladatokra az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársait kérték a kivitelezők, hiszen közös céljuk, hogy ezekben a bokrokban még sokáig gyönyörködhessenek az ózdiak.

„Mint látható már hajtanak ezek a sövények, talán az utolsó pillanatban vagyunk, hogy meg tudjuk őket menteni. Ezért géppel szedjük ki, nagy gyökérzettel, nagy földlabdával, ezzel is elősegítve a megmaradásukat. A Gyújtó térségében olyan 150-200 méter hosszban kell kiszedni a sövényt” - nyilatkozta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

A nagyrészt gyöngyvessző, valamint borbolya cserjéket a Gyújtói csomópont megépítésekor ültették, vagyis koruk 16-17 évre tehető. A növényeket a Munkás útra az autóbusz-állomás előtti területre telepítik. A munkálatok több napot is igénybe vesznek, ezért az autósokat és gyalogosakat is körültekintő közlekedésre kérik az érintett környéken.


982_0_t 982_1_t 982_2_t 982_3_t
982_4_t 982_5_t 982_6_t 982_7_t
982_8_t 982_9_t 982_10_t 982_11_t
982_12_t 982_13_t 982_14_t 982_15_t
982_16_t
Vissza