Egyház és történelem (képgalériával)2019. április 3. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/7979_0_300.jpgRemek eredményt értek el Egerben „Az 1938. évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és kora” című történelemversenyen a SZIKSZI diákjai. A megmérettetésen több mint negyven csapat mérte össze tudását. A három fős csapat végül a hatodik helyet szerezte meg.

Negyvenegy csapat vett részt az Egri Főegyházmegye által meghirdetett „Az 1938. évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és kora” című történelemversenyen. Városunkat a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai képviselték. A fiatalokat Tóth Judit és Kissné Kassai Dia tanárnő készítették fel a megmérettetésre.

„A kapott forrásanyagot próbáltuk minél gyorsabban feldolgozni, ami nem volt egy könnyű feladat, hiszen összesen két hetünk volt rá. Én éjszakákon keresztül értelmeztem, és próbáltam a gyerekeknek átadni, volt, hogy külön-külön, majd együtt próbáltuk felidézni, hogy mit is tartalmaz ez a forrásanyag” - mondta Tóth Judit, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium felkészítő tanára.

Az egyházmegyei területű verseny két részből állt. Az írásbeli feladatokat minden tanuló a saját iskolájában írta meg, amelynek kérdéssora főleg az 1938-as év történelmi eseményeiből állt. Ezt követően mindössze nyolc csapat jutott tovább a szóbeli döntőbe, amelyet Egerben az Érseki látogatóközpont dísztermében rendeztek meg. A diákokat az esemény elnöke, Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte. A 11/E osztályból Horváth Fanni, Kriston Fanni és Pusztai Martin vett részt a versenyen.

„Mindhármunknak ugye ez volt az első olyan versenye, hogy tényleg országosan odajutottunk, változatos feladatok voltak. Volt ugye szóbeli és írásbeli is, ami közül voltak olyanok, hogy „Ki vagyok én?”, ki kellett találni ezeket a személyeket, szerzetesrendeket, kakukktojásos feladat, illetve érvelést is kellett írni Szent Istvánnal kapcsolatosan” - nyilatkozta Kriston Fanni, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

A főleg egyháztörténelemmel foglalkozó történelemverseny szorosan kapcsolódik a 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, amelynek egyébként hazánk másodjára ad otthont.


979_0_t 979_1_t 979_2_t 979_3_t
Vissza