Ragyogj kéken! (képgalériával)2019. április 2. (kedd) 19:00 - Városnews/7974_0_300.jpgFigyelemfelhívó programot szervezett a Csillagfürt EGYMI az Autizmus Világnapjának alkalmából. Először szakmai nap keretében ismertették meg a megjelenteket a spektrumzavarral, majd lufis felvonulást tartottak a Városház térre. Ott felkötözték az összetartozást szimbolizáló kék szalagokat a lakatfára, majd útjukra engedték a léggömböket.

Április másodika az ENSZ döntése értelmében 2007 óta az Autizmus Világnapja. A Csillagfürt EGYMI-ben egy szakmai napot szerveztek a téma köré, hogy a segítő szervezetek, pedagógusok és minden érintett új információkkal gazdagodhasson. Az intézmény megbízott vezetője sikeresnek ítélte a programot. Elmondása szerint volt egy hiány a jelen oktatási helyzetben, amelyet már időszerű volt kezelni. Ebben nyújtottak segítséget az előadások.

„Mi is meglepődtünk rajta, ha lehet így idézőjelesen mondani, hogy felkapott maga ez a téma. Nem nagyon hallottunk róla és nem nagyon találtunk olyan előadókat, akik autentikusan elő tudták volna ezt adni. Olyan szervezeteket se találtunk korábban, bár most nagy szerencsénk van, hogy az Autizmus Országos Szövetségének elnökségi tagja, aki egyben érintett szülő is, tudott erről a témáról is előadást tartani” - mondta Kozup Sándor, a Csillagfürt EGYMI mb. intézményvezetője.

Keresztesi Koppány az Autizmus Országos Szövetségének elnökségi tagja, illetve saját családjában is előfordul a spektrumzavar. Az általa tartott érzékenyítő tréningen három embert kért meg arra, hogy kérjenek kávét. Az egyikük csak mutogathatott, a másik csak beszélhetett, míg a harmadik semmilyen kommunikációs eszközt nem használhatott. Valahogy így érezhetik magukat egyes autista emberek.

„Én ebben hiszek, a saját élményen alapuló témafeldolgozásokban. Ezért is hoztam olyan játékos feladatokat, amelyekben az ember bevonódik, és egy olyan helyzetbe »kényszerítem bele« a résztvevőket, amelyek segítségével testközelből szerezhetnek élményeket, hogy milyen is egy autista ember bőrében lenni” - fogalmazott Keresztesi Koppány, érintett szülő, az Autizmus Országos Szövetségének elnökségi tagja.

Az előadásokat követően a résztvevők lufis sétával hívták fel a városlakók figyelmét a világnapra. A Ragyogj kéken! kampány keretében világszerte épületeket világítanak ki, vagy a ruháik színével nyilvánítják ki részvételüket az emberek. A program zárásaként a Városház téren Janiczak Dávid polgármester, Zsigray Árpád, az Ózdi Járási Hivatal vezetője, valamint Kozup Sándor, a Csillagfürt EGYMI megbízott intézményvezetője kötözték fel az összetartozást szimbolizáló szalagokat a lakatfára. Végül pedig útnak indultak a léggömbök.


974_0_t 974_1_t 974_2_t 974_3_t
974_4_t 974_5_t 974_6_t 974_7_t
974_8_t 974_9_t 974_10_t
Vissza