Idegen nyelv (képgalériával)2019. március 29. (péntek) 19:00 - Kultúranews/7960_0_300.jpgFrankofón filmnapot tartottak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. A franciául beszélő emberek ünnepét nem először rendezték meg az NFÉ falai között. A délelőtt folyamán az érdeklődők és a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói francia nyelvű tárlatvezetésen vehettek részt, ezek után pedig betekintést nyertek a francia filmtörténetbe. A nap zárásaként egy francia vígjátékot vetítettek a látogatóknak.

A francia nyelvet a világon körülbelül 220 millió ember beszéli, ennek a nagy csoportnak az ünnepe a frankofón nap. A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark már több éve megtartja erről szóló eseményét. Ádám Eszter az NFÉ intézményvezetője, maga is beszél franciául, így a SZIKSZI-s diákok vele együtt beszélgethettek a filmtörténetről a délelőtt folyamán.

„Idén a frankofónia ünnepéhez kapcsolódóan, ami egyrészt a Budapesti Francia Intézet, illetve a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban működő Kiss Ernő Francia Idegen-nyelvi Központ szervezésében zajlik, jelen pillanatban ehhez kapcsolódtunk. Külön öröm, hogy Ózdon az egyik középiskolában ugye minden évfolyamon tanulnak franciául a gyerekek. Azt gondolom, hogy ez egy kiváló lehetőség nekik, hogy ilyen esetben ellátogassanak hozzánk, és kapjanak plusz információkat, plusz élményeket és még motiváltabban tudják folytatni a francia nyelv tanulását” - fogalmazott Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A nap folyamán a tanulók főleg a francia mozi témakörén belül bővíthették a szókincsüket. A színészek és filmek megismerésén kívül idegen nyelvű tárlatvezetésen is részt vehettek, majd közösen tanultak meg egy híres francia dalt.

„Nekünk igazából szerencsénk van, mert csak hatan vagyunk egy csoportban, szóval az iskolai órákon is elég jól tudunk haladni, de persze könnyebben ráragad a nyelv az emberre az ilyen helyeken, mint az unott tantermekben” - nyilatkozta Jeles Máté, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

A nap zárásaként késő délután a Kezedben a sorsod című, 2018-as francia vígjátékot vetítették a látogatóknak. Az NFÉ-ben legközelebb április 12-én, a „Bor, Márai, Irodalom” nevű program keretében városunkhoz kötődő borlovagok is bemutatkoznak. A borkóstolás után egy Márai-regényadaptációt tekinthetnek majd meg az érdeklődők.


960_0_t 960_1_t 960_2_t 960_3_t
960_4_t 960_5_t 960_6_t 960_7_t
960_8_t 960_9_t
Vissza