HAIR - két telt házas előadás, óriási siker2019. március 29. (péntek) 19:00 - Kultúranews/7958_0_300.jpgA Visszhang márciusi számában olvashatnak egyebek mellett díjazott sportolókról, a városban zajló fejlesztésekről, tervekről és az ÓMI Zenés Színház legújabb sikeréről is. A városi újság megtalálható minden ózdi postaládában.

Kár, hogy nem fért be az egész város az Olvasóba azon a két napon, amikor az ÓMI Zenés Színház társulata a Hairt játszotta. Kár, mert így nagyon sokan nem látták azt a csodát, amelyet ezek a fiatalok a színpadon megteremtettek.

De a hatalmas érdeklődést így is bizonyította, hogy két egymást követő napon két telt házas előadást produkáltak. Ha harmadik is lett volna, megkockáztatom, ott is ugyanennyien lettek volna.

Amikor kiderült, hogy február 28-án mutatják be, úgy gondoltam, mindenképp ott a helyem. Szeretem Milos Forman filmjét, és bár az eredeti változatot, a musicalt még nem láttam, itt az idő, hogy megnézzem. Aztán az is kiderült, hogy az összes jegy elkelt rövid időn belül. Nem reagáltam elég gyorsan. Szerencsére a hatalmas érdeklődés miatt bejelentettek egy második előadást is, március 1-jére. Akkor már nem gondolkodtam sokáig. És jól tettem.

7958_4.jpg

Tudtam, hogy a musical története nem egyezik meg mindenben a filmével, és izgalommal vegyes kíváncsiság lett úrrá rajtam, amikor beléptem az Olvasó Színháztermébe. Lehet-e überelni az idén negyvenéves mozit, amely úgy mutatja be a hippilétet és a vietnami háború korszakát, ahogy semmi más? Amelynek jelenetei és betétdalai beleégnek a néző retinájába, agyába, és szinte kitörölhetetlenek lesznek?

7958_1.jpg

Szerintem lehet. Az a rettenetes energia, ami ezekből a fiatalokból, a színpadról áradt, valami hihetetlen. Mondják, hogy a színházban mindig a második előadás a legrosszabb. Ez most megdőlt. Béri László, a darab rendezője, a résztvevők és a nézők szerint is az elsejei sikerült jobban. Emlékszem, egyszer bekukkantottam egy próbájukra, még valamikor az év elején. Akkortájt csak a dalokat nézték át, hol voltak még a mozgáspróbák, a jelmezek... De már akkor is a hideg rázott, és a jó értelemben véve.

7958_3.jpg

Amit aztán akkor pénteken a színpadon láttam, megerősítette bennem, hogy ők igenis tudnak valamit, és bár amatőr színháznak titulálják magukat, ezen már rég túlnőttek. Mészáros-Varga Judit Vízöntője még most is a fülembe cseng, és a Let the Sunshine In végén már hulltak a könnyeim attól az erőtől, amivel előadták. Sokat hozzáadott az élményhez az is, hogy élőzenekar kísérte az énekeseket, akik egytől egyig a legjobbat nyújtották. Májusban a tervek szerint lesz még egy előadás itt, Ózdon. Aki teheti, menjen el.

7958_2.jpg

Egyébként a történet érdekes kérdéseket vet fel manapság is. Mi mondanivalója lehet a jelenben a Hairnek? A hatalom diktálta világban az emberek birkaként vezethetők, egyre inkább butulunk, és marakodunk, vitázunk a semmin, a szánkba adott ostobaságokon. Lesz-e még olyan eszme, amelyért kiállhatunk, a jó cél érdekében összefogunk-e? Vagy hagyjuk magunkat?

Fotók: Varga István

Bóta Nóra

Vissza