Hang nélkül (képgalériával)2019. március 28. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/7956_0_300.jpgJelnyelvi oktatást tart városunkban a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Ózdi Helyi Szervezete. Immár a negyedik csoport végzi az összesen hét modulból álló képzést, ők most kapták meg a sikeres harmadik részért járó oklevelet. A mostani, mindössze tízfős csapatban vannak olyanok, akik nemcsak beteg hozzátartozójuk, vagy saját fogyatékosságuk hatására, hanem önszorgalomból tanulják ezt a fajtáját a kommunikációnak.

A jelnyelv megismerése nemcsak azoknak lehet fontos, akik valamilyen betegséggel küzdenek, vagy esetleg közeli hozzátartozójukat érinti. A SINOSZ helyi szervezete által tartott oktatás azoknak is szól, akik a későbbiekben ezzel szeretnének foglalkozni.

„Azért jelentkeztem erre a tanfolyamra, mert két évvel ezelőtt megnyertem egy jelnyelvi versenyt, és ennek hatására döntöttem úgy, hogy komolyabban is foglalkozom ezzel, valamint a későbbiek folyamán jelnyelvi tolmács szeretnék lenni” - mondta György Rebeka.

Az oktatás összesen hét modulból áll, a jelenlegi csoport most végezte el a második részt, amelyről egy elismerő oklevelet is kaptak. Most pedig a harmadik egységet kezdték meg az Inkubátorház falai közt. Lőrinczné Gyöngyösi Ildikó komoly szakértelemmel tartja ezeket a képzéseket, a hallgatók kivétel nélkül élvezik az órák menetét.

„Minden szerdán fél háromtól fél ötig vagyunk itt, egy ilyen kisebb tíz fős csoportba, nagyon jó hangulatban zajlanak ezek az órák, sokat tanulunk, tehát nagyon élvezzük ezt az órát” - fogalmazott Márcsai Gyuláné.

A hét modul elvégzése egy középszintű tudással ér fel, aki ezek után is komolyan akar foglalkozni a jelnyelvvel, annak egy két éves képzést kell teljesíteni a fővárosban. Az ózdi szervezet egyébként szerencsés helyzetben van, hiszen nem sok olyan település van ahol helyben lehet tanulni a kommunikáció ezen formáját. A képzésre egyelőre nem tudnak új jelentkezőket fogadni a kapacitáshiány miatt, de amint lehetőségük lesz rá, új csoportot fognak indítani.


956_0_t 956_1_t 956_2_t 956_3_t
956_4_t 956_5_t 956_6_t 956_7_t
Vissza