Biztonságosabb csomópont (képgalériával)2019. március 20. (szerda) 19:00 - Városnews/7918_0_300.jpgHamarosan megépül Ózd nyolcadik körforgalma. Az átalakítással, valamint a közelmúltban megújult gyújtói csomóponttal kapcsolatban számos észrevétel érkezett a városi televízió szerkesztőségébe. Ezek többsége a jelzőlámpákat hiányolja. A fényjelző készülékek telepítését számos előírás szabályozza, sok esetben a körforgalom hatékonyabb megoldás. Azonban azt is tudni kell szabályosan használni.

A Piac úton hamarosan megkezdődik egy új körforgalom megépítése, amellyel a régóta problémásnak számító kereszteződésben várhatóan gördülékenyebb lesz majd a közlekedés. Azonban több olyan észrevétel érkezett, hogy a gyalogosok áthaladását itt, illetve a gyújtói csomópontban miért nem segíti jelzőlámpa. Utóbbi területen egyébként 2002-ig volt fényjelző készülék, ám az jellemzően ki volt kapcsolva. Mostani formáját több előzetes egyeztetés után 2017-ben nyerte el a csomópont. A jelzőlámpák telepítésével kapcsolatban megkerestük a Magyar Közutat, akik a következő választ adták.

„A jelzőlámpás csomópontok kialakítására, létesítésére, üzemeltetésére útügyi műszaki előírások vonatkoznak, melyek alkalmazása az állami közutak esetében kötelező. A környezeti körülmények, a forgalmi viszonyok, a helyi adottságok tanulmányozása azonban elengedhetetlen. […] Tökéletes biztonságot sajnos a jelzőlámpás irányítás sem jelentene, szabálytalan helyen vagy tilos jelzésen való áthaladás ott is előfordul” - áll a Magyar Közút válaszában.

Városunkban a Piac úti lesz a nyolcadik körforgalom. Más, hasonló méretű településekhez képest Ózdon több ilyen jellegű kereszteződés van. Igaz, a használata sokaknak így is okoz olykor problémákat. Vannak, akik a legalapvetőbb szabályokkal sincsenek tisztában.

„A körforgalomban haladónak elsőbbsége van a körforgalomba behajtani szándékozóval szemben. Valamint a körforgalomba behajtást nem, de a kihajtást kötelesek vagyunk irányjelzővel jelezni. Előzni csak egy nyomon haladót szabad benne, megállni pedig szigorúan tilos a körforgalomban” - hangsúlyozta ifj. Miksztai Zoltán, gépjárművezető-szakoktató.

Az új körforgalom mintegy hatvanmillió forintból épül meg, a következő hetekben a közlekedők forgalmirend-változásra számíthatnak a területen. A tervek szerint április második felében már birtokba is vehetik az átláthatóbb, könnyebben használható csomópontot. Ahhoz azonban, hogy valóban biztonságosabb legyen, kölcsönös odafigyelésre is szükség lesz.


918_0_t 918_1_t 918_2_t 918_3_t
Vissza