Panaszos lakók (képgalériával)2019. március 19. (kedd) 19:00 - Városnews/7913_0_300.jpgÖt éve húzódik a lakók küzdelme a víz ellen egy Lehel vezér úti társasház pincéjében. Egy-egy esőzés alkalmával az alsó szinten majdnem térdig áll a talajvíz. Az ügy persze nem egyszerű, több felelős hatóságot érint, a házban élők pedig már teljesen elvesztették a türelmüket. Most az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet próbál újra segíteni és a tervek szerint április végére megoldódhat a probléma.

A Lehel vezér úton lévő társasház pincéje már egy kisebb esőzés alkalmával is használhatatlanná válik. Stábunk érkezésekor bár már helyenként felszáradt, a falakon jól látszott, milyen magas szokott lenni a víz szintje, emellett többen patkányokat is láttak az épület környékén és az alsó szinten. Körülbelül öt éve üresek a tárolóhelyiségek, ugyanis a házban élők nem mernek értékeket elhelyezni ezekben. Mostanra pedig az emberek türelme elfogyott.

„Várjuk mikor jön az eső, ha esik az eső, akkor már várható, hogy jön fel a szennyvíz. Ezzel valamit csinálni kell, ezt nem lehet tűrni. A falak beszívják azt a szennyvizet. Ha lejövünk mit érzünk? Csak a rossz szagot” - mondta Mocsári Jánosné.

Az elmúlt fél évtized persze nem tétlen várakozással telt, a társasház lakói sokat tettek az ügy megoldása érdekében. Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. munkatársai szerint a saját rendszerük hibátlan, így a házban élőket terheli a javítás, eddig kétmillió forintot költöttek rá. Az ÁNTSZ is tartott bejárást az épületben lakók panaszai miatt, amely során megállapították, hogy a helyzet tarthatatlan, de közbenjárásuk sem segített a problémán.

„Ez a nagyon sokadik magyarázat, amikor a türelmünket kérik, ilyenkor mindig valami válasz van, hogy miért jön vissza a szennylé. Mi igazából nem vagyunk szakemberek, nem vagyunk vízszerelők, vagy ilyesmi. Lakók vagyunk, akik nem szeretnénk ebben élni, és úgy gondolom, hogy öt év türelem elegendő kellett volna legyen arra, hogy ez megszűnjön” - hangsúlyozta Tóthné Nagy Enikő.

Az ózdi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet most az ÉRV-vel való hosszas egyeztetés után a társasház előtti földes, betonos szakasz feltárásával, és a régi csövek eltömítésével igyekszik orvosolni a problémát, erre egyébként ebben a formában volt már próbálkozás, de az nem bizonyult hatékonynak. Most újra, más részek lezárásával is nekivágnak a feladatnak.

„A vízmű kérésére aknán kívül fel kell tárnunk ezt a lyukat, a csövet eltörni, majd betonozni. Ezzel elméletileg és gyakorlatilag is meg fog oldódni ez a probléma, hogy az épületbe a régi és nem használt csőhálózaton visszamenjen a szennyvíz. Erre április végéig kaptunk haladékot” - nyilatkozta Kovács Zoltán, az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet gazdasági ügyintézője.

Az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet dolgozói már túl vannak a tervezésen, és a napokban kezdik meg a munkálatokat, amelyekkel reményeik szerint körülbelül április végére fogják megszüntetni az évek óta húzódó problémát.


913_0_t 913_1_t 913_2_t 913_3_t
913_4_t 913_5_t 913_6_t 913_7_t
913_8_t
Vissza