Veszélyes vérszívók2019. március 14. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/7906_0_300.jpgAz enyhe időjárás miatt idén korábban megjelenhetnek a kullancsok. A vérszívók nemcsak a városon kívül, hanem parkokban és zöldterületeken is előfordulhatnak. Az élősködők veszélyes betegségeket terjeszthetnek. A paraziták nem csak az emberekre, hanem a háziállatokra is veszélyesek lehetnek.

A korábbi évekkel ellentétben idén igazi tavaszi időjárással érkezett meg március. A kellemes időjárás hatására beindul a természet, és sajnos az élősködők is megjelennek. A kullancsok igen veszélyesek, ugyanis a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás terjesztésével sok problémát okozhatnak. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint jó védekezés lehet a többszöri védőoltás, amely főként azoknak ajánlott, akik sokat tartózkodnak az erdőkön és mezőkön.

„A legjobb háziorvosukhoz fordulni, vagy a központi ügyelethez. A kullancsot a speciálisan erre kialakított csipesszel szoktuk kiszedni. Fontos, hogy akkor sem kell megijedni, ha az állat feje a bőr alatt marad, hiszen az idővel magától kilökődik. Ettől függetlenül mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni, mert a Lyme-kór lappangási ideje legtöbbször két hét. Érdemes a csípés után antibiotikumot juttatni a szervezetbe” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A parkokban és kis füves területeken is találkozhatunk a veszélyes parazitákkal. Az általunk megkérdezett városlakók mindegyike védekezik valahogy a vérszívókkal szemben.

„Én szerencsés vagyok, mert nem nagyon jönnek rám. Én is nagyon ritkán járok olyan helyen, ahol lehetnek” - nyilatkozta Szőcs Ferenc.

„Kullancs kiszedő csipeszünk van, és azzal szoktuk kiszedni magunkból, de azért amennyire lehet, vigyázunk. Kertes házban lakunk, vannak háziállataink, és egy nagy rét mellett élünk” - emelte ki Kovács Ákosné Tímea.

Nem csak az emberekre lehetnek veszélyesen a vérszívók. Kutyasétáltatás közben is megvan az esélye, hogy paraziták támadják meg a négylábúakat. A gazdák főként kullancsriasztó nyakörvvel és különböző oldatokkal óvhatják meg a kedvenceket.

A kép illusztráció.

Vissza