Változékony március (képgalériával)2019. március 13. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/7900_0_300.jpgIdén is lehűléssel érkezett meg március közepe, a felmelegedés csak hétvégétől várható. Az utóbbi években tendencia, hogy a február végi, március eleji langyos időt erőteljesen hűvös áramlatok követik. Sok népi megfigyelés kapcsolódik az év első tavaszi hónapjához, amelyet régen a népnyelv kikelet havának nevezett.

Hat éve az ország szinte minden táján megbénult a közlekedés a hirtelen jött lehűlés és havazás miatt. Már tendencia, hogy március közepén jóval hűvösebb az időjárás, mint az azt megelőző hetekben. Ez idén is így van, hiszen a hó eleji enyhülést követően most ismét fagyos reggelekre ébredhetünk.

„Igazából van egy olyan népi megfigyelés, hogy Gergely-napi lehűlés. Ez a mostani napokra tehető, tehát március elejére, közepére. Az utóbbi évben annyi változás történt, hogy ez a lehűlés néha-néha elég drasztikusra sikerült. Az idei évben ez nem ilyen drasztikus, gyakorlatilag most vagyunk benne ebben a fázisban, amikor sokfelé a 10°C-ot sem éri el a csúcshőmérséklet. Ugyanakkor a következő napoktól már felmelegedés is kezdődik” - mondta Fehér Balázs, meteorológus.

A népi megfigyelések a paraszti életre vezethetők vissza, amikor a lakosság nagy része földműveléssel foglalkozott. Ebben a hónapban is rengeteg időjósló napot tartunk számon, elég csak a legismertebbekre, Sándorra, Józsefre és Benedekre gondolni, akik a hagyomány szerint zsákban hozzák a meleget.

„Elemi fontosságú volt, hogy az időjárásról képet kapjanak, hiszen a megélhetésük függött tőle, attól, hogy milyen volt a termés, illetve az állatok hogyan vészelték át a rossz időt. Időjárás-jelentés még nem volt, kénytelenek voltak saját maguk generációkon keresztül megfigyelni az időjárást, és leszűrni a tapasztalatokat. A március hónap kiemelten fontos volt az időjárási megfigyelések szempontjából. Fontos időjós hónap volt, hiszen a termés, illetve a föld előkészítése innen indult” - emelte ki Darvayné Vincze Tímea, múzeumpedagógus.

A hosszú hétvégétől kezdve napról napra erősödik majd a felmelegedés, akár 10-15 fokkal is magasabb lehet a napi csúcshőmérséklet, mint például ma volt. Az ünnep elmúltával a csapadék is elhagyja majd térségünket, és napos időjárásra lesz kilátás.


900_0_t 900_1_t 900_2_t 900_3_t
900_4_t 900_5_t 900_6_t 900_7_t
900_8_t 900_9_t 900_10_t 900_11_t
Vissza