Elpusztult facsemeték (képgalériával)2019. március 12. (kedd) 19:00 - Városnews/7896_0_300.jpgMintegy háromszázhúszezer facsemete veszett kárba Táblában a szombati tűzben. Az érintett részt tűzvédelmi sáv védi, de ez sem tudta megállítani a lángokat az erős szél miatt. A közel negyven hektáros területet egy helyi csemetekert tulajdonos műveli, akinek minden évben meggyűlik a baja a gyújtogatókkal. Most abban reménykedik, hogy az erősebb példányok nem pusztulnak majd el.

Az elmúlt időszakban számtalan szárazfű tűzhöz kellett vonulniuk a lánglovagoknak térségünkben. Szombaton sem történt ez másként, hiszen ismét égett a hegyoldal. Most viszont sokkal nagyobb kár keletkezett, mint amilyen elsőre látszott, ugyanis rengeteg facsemetét ültettek erre a részre.

A táblai hegyoldalban körülbelül egy negyven hektáros terület vált a tűz martalékává március kilencedikén. Még most is érezhető a korom szaga. Akkor az Ózdi Tűzoltó-parancsnokságról két fecskendővel érkeztek ki a munkatársak, ők oltották a tüzet, a helyiek segítségére a pétervásárai tűzoltók is siettek.

A rendkívül erős szél miatt a tűzvédelmi sáv sem tudta megállítani a lángokat. Ha valaki szándékosan gyújtogat és tetten érik, akkor húszezertől akár hárommillió forintig terjedő bírsággal is sújthatják az elkövetőt.

Mihalóczki József azt mondja a csemetekert az erdő bölcsője. 1985 óta foglalkozik erdősítéssel, mára több mint kétszáz hektárért felel. Az imént említett terület is hozzá tartozik, amelyet egyébként az önkormányzattól bérel, annak fejében, hogy idővel egy erdőt kap vissza a felajánlott körzetért cserébe a város. A szóban forgó részt egy az állam által biztosított sikeresen elnyert pályázatból sikerült megművelnie. Rendszeresen meggyűlik a baja a gyújtogatókkal. A Borbás völgyben lévő nyolc hektáros területe például már tizenegyszer égett le.

„Sajnos minden évben volt tűzeset nem egy és nem kettő, és az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mind kivétel nélkül szándékosan lett meggyújtva. Egy része közvetlen bele a területbe. Volt olyan év, hogy négy parcellára osztottam egy nyolc hektáros területet, és minden évben külön, külön volt belegyújtva. Legtöbbször nem az erdészeti területet gyújtják meg, hanem a gyepet valahol” - emelte ki Mihalóczki József, a Mihalóczki Csemetekert tulajdonosa.

Egy hektár nyolcezer facsemetét tud befogadni, most legalább háromszázhúszezer példány veszett oda, nem beszélve a belefektetett munkáról. A tulajdonos abban reménykedik, hogy mivel a gyökereket nem érte a tűz, még ezek újrahajthatnak. A gyengébbek viszont egészen biztosan elpusztulnak. Ebbe a völgybe 2004-ben telepítette a nemes nyárfákat, ezek törzse legalább két méteres magasságban megperzselődött, így elképzelhető, hogy itt hamarosan kényszertermelést kell végrehajtaniuk.


896_0_t 896_1_t 896_2_t 896_3_t
896_4_t 896_5_t 896_6_t 896_7_t
896_8_t
Vissza