Kerületi forduló (képgalériával)2019. március 9. (szombat) 18:57 - Egyháznews/7889_0_300.jpgKét ózdi csapat is továbbjutott a hétvégén megrendezett országos görögkatolikus hit- és erkölcstanverseny kerületi fordulóján. A felső tagozatos, nem egyházi iskolába járó gyerekeknek az eucharisztiához kapcsolódó kérdésekre kellett helyesen válaszolniuk. 2020-ban hazánk rendezi meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Az Ózdi Görögkatolikus Parókia adott otthont az országos görögkatolikus hit- és erkölcstanverseny kerületi fordulójának. A diákok elsőként egy rövid imán vettek részt Szarka József, a Borsodi Esperesi Kerület esperese, Szuhakálló parókusa vezetésével. Magának a versenynek a parókia közösségi háza adott otthont. A fiatalok kettes-hármas csapatokban oldották meg az eucharisztiához kapcsolódó feladatsort, melyre egy órájuk volt.

„Szeretem alapból is a hittant mint tantárgyat, illetve a görögkatolikus életmódot is. Nagyon sok mindent nem várok, de remélem, hogy sikerülni fog a verseny, és hogy ügyesek leszünk. A tanárnő fiával dolgozok együtt, ő ötödikes, Daninak hívják és nagyon aranyos kisfiú” - nyilatkozta Varró Kitti, az 5-6. korcsoport versenyzője.

A fiatalok a Miskolci Egyházmegye területéről érkeztek Ózdra, így volt helyi, sajószentpéteri, kazincbarcikai, múcsonyi és szuhakállói versenyző is. Ötödikes-hatodikos és hetedikes-nyolcadikos korosztályban mérették meg magukat, a kérdéssort a Nyíregyházi Egyházmegye állította össze. A feladatok egyébként korcsoportonként az egész országban ugyanazok voltak, a kerületi fordulókra postán, pecsételve érkeztek meg.

„Azt is mondhatjuk, hogy mivel mindenki volt elsőáldozó a csapatok nagy részében (amely egyébként harmadik-negyedik osztályban történik), így ez a témakör már gyerekkoruktól kezdve érinti őket, illetve foglalkoznak vele. Hiszen az oltáriszentség vétele a katolikus egyházban a szentségek vételének az egyik legfontosabb pillanata, így gyakorlatilag ők ebben már jártasak. A tananyagok is úgy vannak felépítve, hogy ebből tudjanak meríteni, illetve a mostani anyag is egy merítés ebből a több éves anyagból” - mondta Jármi Zoltán, a Miskolci Egyházmegye Oktatási Bizottságának elnöke, sajószentpéteri görögkatolikus parókus.

Két ózdi csapat is továbbjutott az egyházmegyei fordulóra, amelyet egyébként Miskolcon tartanak majd az első és második helyezett csoportok részvételével. Az ötödikes-hatodikos korosztály első helyét a Varró Kitti és Bodnár Dániel alkotta kétfős csoport vitte el, míg a hetedikesek-nyolcadikosok között második lett Csépányi Norbert és Rózsa Bence párosa. Az országos döntőt Máriapócson rendezik majd meg.


889_0_t 889_1_t 889_2_t 889_3_t
889_4_t 889_5_t 889_6_t 889_7_t
889_8_t 889_9_t 889_10_t 889_11_t
889_12_t
Vissza