Bosszantó sérülések2019. március 8. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/7883_0_300.jpgSok bosszúságot okoznak városunkban is a figyelmetlen autósok. A különböző áruházak parkolójában gyakran fordul elő, hogy rányitják az ajtót a mellettük állóra, esetleg manőverezés közben nekiütköznek, majd elhajtanak. Ezzel nemcsak szabálysértést, hanem akár bűncselekményt is elkövethetnek. Érdemes tehát odafigyelni.

Karcok a fényezésen, rányitás nyomai az ajtókon. Ózdon is sok bosszúságot okoznak a figyelmetlen autósok. A forgalmasabb parkolókban, a nagyáruházak közelében gyakran előfordulnak olyan koccanások, amelyek rutintalanságból, elővigyázatlanságból erednek. A vétkes sokszor észrevétlenül elhajt a helyszínről, sőt olykor hamis adatokat hagy hátra maga után. Pedig ilyen esetekben értesíteni kellene a tulajdonost. Ha nem találjuk, névjegyünket, elérhetőségünket kell hátrahagyni.

„Abban az esetben, ha nem hagyjuk hátra, és elhajtunk a helyszínről, a tulajdonos rendőri intézkedést kérhet. Ilyenkor a kollégáim megpróbálják a tőlük telhető módon kamerafelvételekből, illetve más módon beazonosítani az elkövetőt, illetve szabálysértési szemlét fognak végrehajtani, amely alapján az elkövető kilétére fény derül, akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Fontos szempont az is, hogy az ütközés pillanatában ült-e valaki az autóban. Ha igen, és esetleg fennállt a sérülés veszélye, már nem szabálysértésről, hanem bűncselekményről beszélünk. Ilyenkor cserbenhagyást követ el, aki segítségnyújtás nélkül elhagyja a helyszínt. A súlyosság fokától függően akár többéves börtönbüntetés is kiszabható.

A figyelmetlen autósok által okozott sérülések gyakran kisebb anyagi ráfordítással javíthatók, vannak azonban olyan esetek, amikor jelentősebb kár keletkezik. Egy modern, elektromosan állítható és fűthető visszapillantó tükör például több tízezer forintos tétel az olcsóbb típusokhoz is. A kellemetlenségek elkerülése érdekében tehát fontos, hogy mind a saját, mind mások értékeire vigyázzunk.

A kép illusztráció.


Vissza