Tisztes emlékezés (képgalériával)2019. március 3. (vasárnap) 19:02 - Híreknews/7866_0_300.jpgHuszonkilenc évvel ezelőtt történt az Ózdi Kohászati Üzemek és az egész magyar kohászat történetének legsúlyosabb balesete. A Folyamatos Acélöntőműben bekövetkezett tragédia tizenhárom ember életét követelte. Ma délelőtt volt munkatársak, egykori tisztségviselők és a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői emlékeztek meg a Gyári temetőben.

1990. március 3-a. Erős detonáció rázta meg az ÓKÜ Folyamatos Acélöntőművét. Dr. Grega Oszkár kirendelt műszaki ellenőr szerint a gázrobbanás oka az volt, hogy az egyik száz tonnás üstkemence alja kilyukadt, és az abból kiömlő acél a vészgödörbe ömlött. Ott egy tervezési hiba miatt vízzel érintkezett, és az abból képződő gőz robbant be. A tragédiában tizenhárom ember vesztette életét. A balesetet az egész magyar kohászat legsúlyosabb katasztrófájaként tartják számon. Ma délelőtt is többen vettek részt a megemlékezésen a Gyári temetőben.

„Tizenhárom kollégánkat-barátunkat veszítettük el. Azért is fontos emlékezni, hogy figyelmeztessük mindazokat a munkavállalókat és tisztségviselőket, hogy mennyire fontos a munkavédelem. Azért, hogy még egy ilyen tragédia ne következhessen be. Ózd város emléknappá nyilvánította ezt a napot, és a Vasas Szakszervezeti Szövetség is úgy tekint erre a dátumra, hogy kötelességünk emlékezni” - mondta Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Ahogy a korábbi években most is többen helyezték el koszorúikat, virágaikat az emlékmű talapzatánál. Csákányovszki Sándor egykori üzemvezető is sokszor gondol vissza arra a reggelre.

„Mintha ma történt volna én úgy emlékszem, sajnálatos dolog, hogy megtörtént. Akkor megígértük, hogy ameddig élünk nem felejtünk. Minden évben próbálunk méltón megemlékezni az elhunyt munkatársakról” - emelte ki Csákányovszki Sándor, volt üzemvezető.

A múltidézés után a tagok együtt maradtak, és elkezdődtek az egyeztetések annak érdekében, hogy jövőre a harmincadik évfordulón méltón tiszteleghessenek a tragédia emléke előtt.


866_0_t 866_1_t 866_2_t 866_3_t
866_4_t 866_5_t 866_6_t
Vissza