Tiszta medrek (képgalériával)2019. március 1. (péntek) 19:00 - Városnews/7861_0_300.jpgPatakmeder-tisztítási munkálatok zajlanak városunkban. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság dolgozói a Hangony-patakon ezeregyszáz, míg a Hódos-patakon kilencszáz méteres részt kotornak ki pár héten belül. A probléma kapcsán városunk polgármestere többször is felkereste a fenntartót, és mára célba ért törekvése. A kivitelezés költsége mintegy kilenc millió forintra rúg, amelyre az állam biztosítja a fedezetet.

Több munkagép is megjelent a napokban a város patakjai mellett. A medertisztítást az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság dolgozói végzik több területen is párhuzamosan. Az elmúlt időszakban a Hangony-patak többször is kiöntött egy-egy nagy felhőszakadás alkalmával, és a mellette található utcákat elöntötte, sokaknak a pincéjében, garázsában állt meg a víz. A kellemetlenség miatt városunk polgármestere is tett intézkedéseket korábban, ennek most lett eredménye.

„Sajnos nem igazán lehet elérni azt, hogy a patakokat teljes hosszában kitakarítsák. Tudom azt, hogy a Hangony-pataknak a felső részét is rendbe kellene tenni Szentsimon felé, valamint az Uraj-patakot, amin már nem lehet átlátni a sűrű növényzet miatt, azonban forráshiányra hivatkozik a fenntartó ÉMVIZIG, és nem tudják ellátni a feladatukat, mi pedig nem dolgozhatunk helyettük az állami patakban, hiszen nincs erre semmilyen felhatalmazásunk, de most már legalább ezek a szakaszok megújulnak, és nem fogja a lakókat elönteni a víz” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A megemelkedett vízszintért rendszerint a sűrűn benőtt növényzet és az összegyűlt hordalék a felelős. A Hangony-patakon 1100 méter, míg a Hódos-patakon 900 méter gépi medertisztítást végeznek, vagyis a Brassói úti bevásárlóközpontnál található hídtól a Petőfi úti felüljáróig, a piac mögötti Hódos-patak tekintetében a Malom úttól a Hangony-patakba való torkollásáig terjedő szakaszokat teszik rendbe.

„A kitermelt hordalékot a patak hat méteres kezelési sávjában depónia magasításra fogjuk felhasználni, illetve az önkormányzat biztosított a Hódos-patak jobb oldalán egy területet, ahol a maradék iszap, kikotort anyag elhelyezhető. A Hangony-patakból folyóméterenként körülbelül 1-2 köbméter hordalékot fogunk eltávolítani. A Hódos-patakból valamivel kevesebbet. A kivitelezés költsége közel kilenc millió forint lesz” - mondta Kovács István, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság műszaki titkára.

Kovács István beszámolt arról is, hogy az egyes feladatok elvégzése valóban költségkeretük függvénye, munkáikat úgy próbálják ütemezni területi felügyelőik visszajelzései alapján, hogy mindenhová eljussanak, ahol égető a helyzet, és igyekeznek a legjobb állapotokat fenntartani. Az állami cég még az elmúlt évben tervezte be Ózd területére a vízfolyás-tisztítási munkákat, amelyek még ebben a hónapban befejeződnek, így ezek a medrek az esetleges tavaszi árhullámokat már megfelelően tudják majd elvezetni településünkről.


861_0_t 861_1_t 861_2_t 861_3_t
861_4_t 861_5_t 861_6_t 861_7_t
861_8_t 861_9_t 861_10_t 861_11_t
861_12_t 861_13_t 861_14_t
Vissza