Falusi CSOK (képgalériával)2019. február 28. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/7856_0_300.jpgDöntött a kormány a falusi családi otthonteremtési kedvezmény bevezetéséről. Ennek értelmében az ötezer fő alatti létszámú településeken használt ingatlanok vásárlására, bővítésére vagy korszerűsítésére is lehet majd kérni a támogatást. Az összeg egy gyermek esetén marad hatszázezer forint, míg két vagy három gyermek vállalásakor jóval többre számíthatnak az igénylők.

Ózd térségében szinte kizárólag olyan települések találhatók, amelyek jelenlegi népessége a 2003-as népszámlálási adatokhoz képest nem éri el a 95 százalékot. Ilyen például Farkaslyuk, Arló, Járdánháza, de még a legközelebbi város, Borsodnádasd is. Azok, akik ilyen községekben, városokban élnek, a Magyar Falu Program keretében igényelhetik majd a falusi CSOK-ot. Térségünkre igencsak jellemző az elvándorlás. Arló polgármestere szerint az új támogatás bevezetése valamit javíthat ezen a helyzeten, de csak akkor, ha ezzel együtt új, fizetőképes munkahelyek is teremtődnek.

„Én nagyon örvendenék például annak, hogyha a CSOK-ot kihasználva olyan emberek tudnának ide jönni, akik az önkormányzatra is szakmai segítséggel lennének. Hiányunk van óvoda- és iskolapedagógusokból. Az iskolából négy pedagógus hiányzik, és erőltetett menetben tanítanak, mert négy embert pótolni egy ilyen kis közösségben nagyon nehéz. Az óvodából kettő diplomás óvónő hiányzik” - mondta Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere.

Arló főutcáján több eladó ingatlan is van, a polgármester szerint ezek általában 5-10 millió forint körül kelnek el. Az igényelhető összegek gyermekenként változnak, de a CSOK eddigi összegeihez képest majdnem mind emelkedik. Egy gyermekre marad 600 ezer forint, két gyermek vállalása esetén viszont 1,43 millióról 2,6 millióra, míg három gyermek után 2,2 millióról 10 millióra növekszik.

„A programok, a Magyar Falu, a CSOK, a falusi CSOK mind összefüggenek egymással, hiszen a jogszabályokat is úgy kell megalkotni, hogy ezek pontosan annak a célcsoportnak szolgáljanak segítségül, akik gyermeket tudnak vállalni, elképzelik a jövőjüket vidéken, termelőerővé válnak a mi környékünkön, és tovább fogják erősíteni Ózd gazdaságát, népességmegtartó képességét, egyáltalán a város és térség jövőjét” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A falusi CSOK új lakások, házak építése, vásárlása mellett használtak megvételére is igényelhető lesz, illetve korszerűsítésre, bővítésre is fordítható az összeg. Használtakra azonban kevesebb támogatás jár: két gyerek után maximálisan 1,43 milliót, három után 2,2 milliót, míg afelett 2,75 millió forintot kérhetnek majd.


856_0_t 856_1_t 856_2_t 856_3_t
856_4_t 856_5_t 856_6_t 856_7_t
856_8_t 856_9_t 856_10_t 856_11_t
856_12_t 856_13_t
Vissza