Két keréken (képgalériával)2019. február 27. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/7851_0_300.jpgEgyre több motoros veszi elő járművét a jó idő beköszöntével. Az ismételt rutinszerzés mellett fontos a teljes műszaki átvizsgálás, amelybe beletartozik többek között a folyadékok cseréje, a világítóberendezések, a fékek ellenőrzése. Az autósok toleranciájára is szükség van a balesetmentes közlekedéshez.

Bár még csak február utolsó napjai telnek, a tavaszias időjárás sokakból előcsalta a szabadságérzet hiányát, így aki megteheti, már most motorkerékpárra ül. Ám számos teendője akad annak, aki a több hónapos pihenő, a tél után újra előveszi kétkerekű járművét. A tavaszi felkészítés minden esetben szükséges, és nem is kevés dologra kell odafigyelni.

„Ami mindenképpen fontos, az a gumik állapota. Ezeket meg kell vizsgálnunk. A fékek elengedhetetlenek, de ez egy motorkerékpár esetében úgy gondolom, hogy az év minden szakában. Természetesen ilyenkor a folyadékcseréket érdemes megtenni, bár itt elkülönül. Vannak, akik úgy teszik el a motort, hogy mindenféle ilyen konzerváló dolgokat, illetve az olajcserét is ilyenkor ejtik meg, valamint vannak azok, akik a szezon kezdete előtt végeztetik el ezeket a szervizeléseket” - nyilatkozta Gyárfás Gábor, a Suzuki Kaiser műszaki vezetője.

Az üzembe helyezett új motorkerékpárok száma idén januárban közel 55 százalékkal nőtt, ezzel együtt azok is többen vannak, akik ezt a járművet választják, ha utaznak valahová. Azonban vezetőként figyelembe kell venni azt is, hogy a reflexek a téli szünet miatt rosszabbak lehetnek, végig kell gondolni, hogy fejben mennyire vagyunk ott.

„Fontos az, hogy nagyon csalóka az időjárás. Szépen süt a nap, viszont az aszfalt még hideg. Korántsem olyan tapadása van, mint amikor már 20-30-40 fokos aszfalton jár valaki. Ezeket be kell kalkulálni. Be kell kalkulálni azt is, hogy ő jó néhány hónapot pihent. Nem olyanok a reflexei, kicsit kiesett ezekből a dolgokból. A saját mentális dolgait is végig kell gondolni, hogy hogy tud teljesíteni” - mondta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola iskolavezetője.

A megfelelő bukósisak viselése természetesen kötelező, illetve ajánlott különböző védőfelszerelések használata is. Az utakon az autósoknak is érdemes körültekintőbben haladni, hiszen rövid idő elteltével megsokszorozódik majd a kétkerekű járművek száma, és a tolerancia elengedhetetlen kelléke a balesetmentes közlekedésnek.


851_0_t 851_1_t 851_2_t 851_3_t
851_4_t 851_5_t 851_6_t 851_7_t
851_8_t
Vissza