Előkészítő munkálatok (képgalériával)2019. február 27. (szerda) 19:00 - Városnews/7849_0_300.jpgTöbb fát is kivágtak ma a Jászi Oszkár úton az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. A munkálatoknak több oka is volt. A fák ágai az arra közlekedő nagyobb gépjárművek tetejét súrolták, veszélyesek voltak a közvilágításra, belenőttek a betonkerítésbe, vihar esetén pedig előfordult, hogy egy autóra zuhantak. Az érintett növények azon a nyomvonalon helyezkedtek el, ahol még ebben az évben kiépül egy csapadékvíz elvezető rendszer Európai Uniós forrásból.

Motorfűrész zajától volt hangos ma délelőtt a Jászi Oszkár út. Az érintett részen öt zöld juharfát vágtak ki az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. A feladat végrehajtását több dolog is indokolta, ugyanis a fák már teljesen benőtték a betonkerítést, belefonódtak egyes kandeláberekbe, így zavarták a világítást, ágai is behajlottak az útra, amelyek az arra járó teherautóknak okoztak bosszúságot. Egy-egy vihar esetén arra is volt példa, hogy néhány gally leszakadt az úttestre. A mai munkálatok rendkívüli összehangoltságot igényeltek. Az intézmény részéről is jelentős létszámot és járműparkot kellett ide csoportosítaniuk.

„Előzetesen értesítenünk kellett a közútkezelőt a városi rendészetet, az Ózdi Rendőrkapitányságot, az Észak-magyarországi Közlekedési Központot, hogy fel tudjanak készülni előre erre a helyzetre, hiszen egy útszakaszt is le kellett ehhez a munkához zárni, hiszen az úttestre borulnak a fák, az ágak, ahogyan gallyazzuk, illetve vágjuk” - mondta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

A kifűrészelt példányok helyett természetesen újakat ültetnek majd, a város más területeire. A kivágás és darabolás után a platóra kerültek a nagyobb rönkök és a gallyak is. Ezek egy részét a komposztáló telepre szállítják. A tűzifát a téli szezonban fűtésre használják. A Területi Operatív Program keretében belvízelvezetésre mintegy száztizenegy millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város. Ennek keretében a két legjelentősebb területen tudják megoldani a vízelvezetést Ózdon. A fák egyébként ennek a hamarosan kiépülő csapadékvíz elvezető hálózatnak a nyomvonalán helyezkedtek el, ezért is volt fontos előzetesen a terepet előkészíteni.

„Az egyik terület az az utca, ahol lényegében most állunk. Hiszen itt az úton és az út alatt megy el az a vízmennyiség, amely a Gyári temetőtől folyamatosan ömlik lefelé a városközponton keresztül. Itt a régi híd alatti területen mindig megáll a víz, olyankor már minden ózdi tudja, hogy le van zárva az út, és nem lehet erre jönni. Ebben az esztendőben lehetőségünk van rá, hogy a projekt keretében a vízelvezetést új alapokra helyezzük” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A másik akcióterület a Hangony-patak városunk elején lévő víztározója. Az Európai Uniós forrásból ezt is lehetőségük nyílik kitakarítani és átalakítani. A kivitelezés a tervek szerint november végére valósul meg.


849_0_t 849_1_t 849_2_t 849_3_t
849_4_t 849_5_t 849_6_t 849_7_t
849_8_t 849_9_t 849_10_t 849_11_t
849_12_t 849_13_t
Vissza