Dráguló üzemanyag (képgalériával)2019. február 26. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/7847_0_300.jpgHolnaptól ismét emelkednek az üzemanyagárak, a benzin öt, míg a gázolaj három forinttal. A január eleje óta tartó drágulás nem látszik megállni, a Brent olaj ára legutóbb tavaly júliusban növekedett ilyen mértékben. Szerdától így városunkban a benzin literéért átlagosan 360, míg a dízelért 388 forintot fizethetünk.

Több tényező is befolyásolja az üzemanyagok árának ingadozását. Nagymértékben belejátszik a forint értéke, amely az utóbbi időben fél százalékot erősödött a dollárral szemben. Ez a változás azonban nem számít jelentősnek az üzemanyagokat tekintve. Január eleje óta mindössze háromszor csökkentették az árakat, legutóbb február elején. Ebben a hónapban egy kivételtől eltekintve minden héten egyre drágábban tankolunk.

„Úgysem tud mit csinálni az ember ellene, egyik nap fölmegy, másik nap lemegy az üzemanyagár. Ennyi” - mondta Molnár Béláné.

„Kicsit visszás érzéseim vannak, mert épp tegnap olvastam, hogy a világban túltengés van benzinből, feleslegek vannak, és emiatt lejjebb megy majd az olajár, de a benzinár felfelé megy. Ez a MOL döntése” - hangsúlyozta Kocsis György.

„A világpiaci ár csökken állandóan, és itt meg emelkedik nálunk. Ez a véleményem, és itt rezsicsökkentés, meg árcsökkentés címén nulla, amit Magyarországon csinálnak” - nyilatkozta Csák Dezső.

A kőolajszármazékok ára sok tényezőtől és összetevőtől függ. A már említett forinterősség és a Brent olaj ára mellett beleszámít még a termelői ár, a nagy- és kiskereskedelmi árrés, a jövedéki adó, az ÁFA, valamint a KKKSZ, azaz a Kőolaj- és Kőolajtermék Készletező Szövetség díja is.

Tavaly volt olyan időszak, amikor tartósan 400 forint felett jártak az üzemanyagárak. A dízel ára most is közelít ehhez a lélektani határhoz, ám a legtöbbet 2012-ben kellett fizetni a kutakon. Akkor egy liter dízelért 449 forintot, míg egy liter benzinért 451 forintot fizettünk.

A holnapi öt forintos emelkedéssel a benzin literenkénti ára országos viszonylatban 362 forint körül alakul majd, míg a dízelt 396 forintért tankolhatjuk, három forinttal drágábban. Ettől városunkban nem térnek majd el jelentősen, bár az egyes kutak más-más áron adják az üzemanyagot. Szerdától a benzin literéért átlagosan 360, míg a gázolajért 388 forintot fizetünk majd.


847_0_t 847_1_t 847_2_t 847_3_t
847_4_t 847_5_t 847_6_t 847_7_t
847_8_t
Vissza