Tilos és veszélyes (képgalériával)2019. február 26. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/7846_0_300.jpgTűzgyújtási tilalmat rendelt el öt megyében, köztük Borsod-Abaúj-Zemplénben is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Erre azért volt szükség, mert az utóbbi hetekben melegebb volt az átlagosnál, már februárban elkezdődött a tavaszi erdőtűzszezon. A felelőtlen gyújtogatók nemcsak a tűzoltóknak adnak plusz munkát, hanem másokat is veszélyeztetnek.

Arló határában valaki nemrég meggyújtotta a száraz füvet, a tűz pedig továbbterjedt, a fából készült villanyoszlopot is megperzselte. Ez tehát már nem csupán csínynek számít, hiszen könnyen komoly kár keletkezhet az oszlopban. A pózna kidőlhet, veszélyeztetve mások testi épségét, és kimaradást okozhat a település áramellátásában. Az elmúlt hetekben több helyen is lángoltak a mezők, domboldalak térségünkben, most azonban tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

„Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy tilos a tűzgyújtás erdőterületeken, fásításokon, illetve ezek kétszáz méteres körzetében. Fontos továbbá, hogy a belterületi kerti hulladékok égetésének is szigorú szabályai vannak. Ezt alapvetően tiltja a levegőtisztaság védelmével foglalkozó jogszabály, illetve azt mondja, hogyha az önkormányzat ezt szabályozza, akkor bizonyos időszakokban engedélyezheti” - hangsúlyozta Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

A tűzoltók egyébként évről évre összegyűjtik a környező települések vonatkozó szabályozásait. Ózdon például márciusban és áprilisban 10 és 17 óra között, valamint októberben és novemberben 11 és 16 óra között szabad égetni a kerti hulladékot, de munkaszüneti napokon ekkor is tilos.

A külterületeken a tűzgyújtási tilalmakon kívül is tilos száraz füves területeket, mezőket, réteket begyújtani. Akit tetten érnek, több tízezer, vagy akár hárommillió forintos bírságra is számíthat. Cselekedetével ugyanis nemcsak plusz munkát ró a tűzoltókra, hanem mások épségét és vagyonát is veszélyezteti.

A szárazfűégetéssel kapcsolatban elterjedt tévhit, hogy hamarabb zöldül ki a felégetett terület. Ez azonban nem igaz. Sőt, az adott területen előforduló állatok élőhelyét veszélyeztetik, bizonyos élőlényeket pedig el is pusztítanak a gyújtogatók. Emellett pedig a térségünkben egyébként is problémásnak számító légszennyezettségi helyzeten tovább rontanak.


846_0_t 846_1_t 846_2_t 846_3_t
846_4_t 846_5_t 846_6_t 846_7_t
846_8_t 846_9_t 846_10_t 846_11_t
846_12_t 846_13_t 846_14_t

 

Vissza