Tettre készek a „SzeszreKészek”2019. február 26. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/7841_0_300.jpgÓzdi fiatalokból álló formáció a sajátos elnevezésű „SzeszreKészek” csapata, amely 2014 novemberében alakult. Homoly Attila (Homisz), Biró Ádám (Kicsi), valamint a legújabb felállásban Csorba István rapzenében „utaznak”, amelyet saját alapokkal és dalszövegekkel művelnek. Természetesen a névválasztás sem a véletlen műve…

A húszas éveikben járó srácok ózdi kötődése megmaradt ugyan, de a munka világa sokszor máshova szólítja őket. Egy valami mégis összetartja közösségüket: a barátság ereje. Homisszal zenélésről, szervezésről, bulizásról beszélgetünk, miközben mellettünk ülő öccse, Roland – szokása szerint – fekete „Szeszrekészek” pólóban mosolyog. – „Igazi garázsbuliban jött az ötlet, amikor még laptop mikrofonjába énekeltünk, miközben Kicsi lényegében már 2012-től készített alapzenéket és dalszövegeket.” – idézi fel nevetve Homoly Attila a kezdeteket, elismerve, hogy a bor-sör-garázs hármassága bizony összetartozó fogalmak voltak akkoriban. Biró Ádámot, azaz „Kicsit” általános iskola óta ismeri, majd kis időt a gimnáziumban is lehúztak együtt. Habár utóbbi ma Egerben dolgozik a vendéglátásban, ismeretségük olyan – szinte testvéries – baráti viszonnyá nőtte ki magát, hogy egymás gondolatait is könnyen kitalálják. Egyik közös daluk szövegét például egymástól függetlenül ketten alkották meg zenei alapra, korábbi zenéik címeit is beleírva, míg a legvégén kiderült, hogy szinte azonosak a gondolataik a befejezés tekintetében. Műfajilag az azonos ízlést tükröző zenéjüket, a „földalattinak” is mondott underground rap/hip hop kategóriát sokan a 2013-ban elhunyt amerikai zenészhez, Lewis Allan „Lou” Reedhez kötik. E műfaj zeneszámaiban – tipikusan független előadókhoz kötődően – gyakran jelennek meg szókimondóan (trágár kifejezéseket sem mellőző) társadalomkritikai elemek. Jól illusztrálja a jellegét a „Koszosak” című szám üzenete, miszerint „álruha” nélkül, önmagát adva az előadó képes tömegeket megmozgatni. Az egyébként rockot és metált is szívesen hallgató Homisz szerint az egyedi előadásmód tehát a döntő: az, hogy ne akarjunk másokra hasonlítani. „A populáris világgal szemben álló önkifejezés, a saját vélemény (fel)vállalása a lényeg” – fogalmaz határozottan. 

7841_3.jpg

„Írom, amit szeretek, nem azt amit mondanak, / téged meg a backstage-ben szanaszéjjel oltanak. / A szobámban veszem fel, nem profi a minőség, / de teljesen a sajátom, és ez nekem dicsőség!” – hangzik el egy másik dalban, miközben az egyik legnagyobb videómegosztó internetes oldalon egy 2016-os klipben jelen korunk megannyi mindennapi problémáját rappelik: „Meló meló hátán, / Négy műszak, kevés pénz, / De legtöbbször már ez is elveszi a hétvégét.” Ellentétben a manapság erőltetettnek, mégis lazának tűnő, valójában semmitmondó „divatszövegekkel”, itt a hétköznapi tabukat döntögető, gyakran káromkodó kifejezésmódot hallhatjuk. Más, hasonló előadókat a szórakoztatóipar még nem darált be, azaz a zenélés mellett dolgoznak; legalábbis – többekkel megismerkedve – ezt tapasztalták az ózdiak.

Ózdon, a városközpontban California Diákklubnak nevezett helyen, illetve a Nagy Imre úti dühöngő CatRecz Ball kosárlabdatornáit követően, a korábbi Bajusz romkocsmában és a Csónakázó-tó melletti Füzesben tartott afterpartykon léptek fel, élve a szervezők által kínált nyitottság lehetőségével. 2016-ban a formáció benevezett Kazincbarcikán egy helyi szervezésű rapversenybe, amelyre az ország minden tájáról érkeztek, de ugyanabban az évben léptek fel helyben az első Hétvölgy Fesztiválon is, az Ifjúsági Parkban. A „Buli keleten” szlogennel hirdetett, 2012 óta Mezőtúron megrendezett, szélesebb körben ismertté vált East Fest nevű fesztivál szintén lehetőséget ad feltörekvő előadóknak, ahol 2017-ben a „SzeszreKészek” is zenélhetett fél órát. Homisz szerint egészen más ilyen helyszíneken a hangulat: mindenki megtalálhatja a neki való zenei műfajt, miközben adott a lehetőség új csoportok bemutatkozására is.

7841_1.jpg

 „Nem vigyáztunk semmire, csak egymásra legfőképp, / Ez Borsod, Ózd, itt sok dolog megtörtént. / Mára a távolság állna az utunkba, de nem hagyjuk, / Ez testvériség felsőfokon soha el nem adjuk.” – térünk vissza a csapat dalszövegeihez. Barátság, életérzés, lelkiállapot, mindennapok világa – ezek tűnnek fel előttünk, utalva a korántsem sem egyedi, lakóhelytől való kényszerű elszakadásra. A tagok közül – mint utaltunk rá – ez mindenkit érint, legalább napi szinten. Mégis: miközben egymástól sokszor távol vannak, a gondolatok nem állnak le. Sőt, zenei alapokat még külön-külön is készítenek, igaz, ebben újabban Csorba Istvánnak van kiemelt szerepe. Távolságtól, a találkozások gyakoriságától függetlenül az összekötő kapocs ismételten az egymáshoz fűződő barátság, amelynek értéke az idő múlásával csak növekedni fog. Hasonlóan örök értéknek tűnik esetükben a zene és a stílus művelése, illetve megtartása. Ahogy a független zenészek alkotásainak feltöltésére lehetőséget nyújtó SoundCloud oldalon meghallgatható „Végtelen” című számból is kiderül: a rabul ejtő zene „az egyetlen vagyonom”, amely nélkül az élet is üresebb lenne – rappeli egyikük.

7841_2.jpg

Nem hiányoznak a jövőbeli tervek sem. A világhálón elérhető saját szerzeményekből Attila egy kilenc dalból álló saját EP lemezt tervez ebben az évben. Ennek címe üzenetértékű lehet: „Nem nézek hátra”. Tervezni viszont ő sem tud hosszútávra, akárcsak számos, az ő korcsoportjába tartozó, pláne a fiatalabbak. A városban szeretne maradni, hiszen itt vannak a rokonai, ismerősei, illetve ami a legfontosabb: a család. Miközben nézem a feltöltött képeken a „két Homoly” egymás születési dátumának összefonódó kezekkel ábrázolt tetoválását, újabb sorokra figyelek fel zenehallgatás közben, jelezve, ez a testvéries viszony két barát között is kialakulhat: „Barátságból Testvér, ez már így marad végig, / Ketten indultunk el, és megyünk az égig. / Ez örök marad már, nem jöhet közbe semmi sem, / Valakinek tesó nem jut még ennyi sem.” Hallgatva a „SzeszreKészeket” világossá válhat, az elnevezés nem minden, helyi fiatalok őszinte, olykor keserű véleménye formálódik ki egy gyakran értékét vesztett társadalom közegében, amely ezáltal – kimondva a kimondatlant – könnyebben elviselhető.

Alabán Péter


A formációtól ízelítőül három zenét adunk közre mp3 formátumban.

További felvételek a SzeszreKészekOfficial YouTube videomegosztó oldalon.

A lejátszható zenék esetében címek:

- Szeszrekészek: Koszosak
- Szeszrekészek: Megint
- Homisz: 2Bari 


Vissza